Spellen

Terechte winnaar Publieksprijs

Wij volgen de Verkiezing Speelgoed van het Jaar al járen. We hebben zelfs nog van 2012 t/m 2017 in de vakjury plaatsgenomen. Supergaaf om de hele dag te mogen spelen.

In 2023 is in de categorie Familiespellen vanaf 12 jaar De Betoverende Torens genomineerd én beloond met de Publieksprijs. Wat ons betreft speelden we dit spel voor het eerst, maar we begrijpen heel goed dat veel mensen dit graag spelen. Een topper! Je kunt het met twee tot zes personen spelen en je legt het snel en simpel uit aan de personen die het nog niet kennen.

In het kort komt De Betoverde Torens hierop neer:

Je probeert om als eerste alle tovenaars naar de zwarte toren te verplaatsen. Dit kun je doen door jouw handkaarten slim te spelen en jouw tovenaars met de verschillende torens goed in het spel te verplaatsen. Vang de tovenaars van je tegenstanders en zet jouw toren er overheen. Doe je dit goed? Yeahhh, dan krijg je magische flesjes als beloning. Deze flesjes kun je op een later moment in het spel eenmalig gebruiken voor extra bonusacties.

Dat klinkt misschien toch ‘ingewikkeld’ maar heus, dit familiespel speel je gezellig samen en je begrijpt het snel. Die mening heeft SpeelgoedvanhetJaar ook.

Beoordeling door de vakjury

“De betoverde torens doen hun naam eer aan. In dit spel moet je goed opletten wat er met de tovenaars gebeurt en ook waar ze gebleven zijn. Het doel is om al je tovenaars uiteindelijk in de zwarte toren te laten komen en daarbij moet je ook nog eens al je toverdrankjes vol hebben. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo makkelijk. Het leuke aan dit spel is dat wanneer het je lukt om met de torens een tovenaar van je tegenstander gevangen te zetten, je vooral niet moet vergeten waar deze gebleven is. Niets is namelijk vervelender dan wanneer je bent vergeten onder welke toren een tovenaar zit.”

Wat dit spel volgens ons zo leuk maakt, is dat je de tovenaars en torens kunt blijven verplaatsen. Zo wordt het best lastig om je eigen tovenaars terug te vinden. Reken maar dat dat voor een hoop lol aan tafel zorgt.

Familiespel: Skull

Ben je op zoek naar een gaaf spel? Dan is Skull ideaal. De jury van Speelgoed van het Jaar 2023 noemt het een leuk en luchtig spel en makkelijk mee te nemen naar vrienden. Skull valt in de categorie 'Familiespellen vanaf 12 jaar' en is een originele blufspel.

Plaatsen, bieden, bluffen

Op de verpakking van familiespel Skull staat een kleurrijke afbeelding van een Mexicaans doodshoofd (tegenwoordig bij ons ook bekend vanwege Día de los Muertos). Op de doos staan de woorden ‘plaatsen, bieden, bluffen’ en dit geeft meteen het spelverloop weer.

Je speelt met gesloten kaarten en pakt om beurten een nieuwe kaart… tot je denkt de juiste bloemenkaarten te hebben. Dan mogen de kaarten open op tafel én kunnen andere spelers overbieden. Wie kan er het best bluffen?

Beoordeling door de vakjury

“In Skull moet je bloemen zien te vinden om daarmee punten te scoren. Dat kunnen bloemen van jezelf zijn, maar ook die van je tegenstanders. Vind je echter een skull, dan verlies je. Dit spel is nou echt een blufspel. En de eigenschap bluffen heb je hierin ook echt nodig. De tegels zijn van een heel dik karton gemaakt en met prachtige artwork bedrukt. Elke speler heeft een eigen set met kaarten. Op deze kaarten staan bloemen, maar op één kaart staat een skull”, zo staat er in de beoordeling op Speelgoedvanhetjaar.nl te lezen.

Winnen?

De andere spelers aan tafel kunnen na het openen van jouw kaarten ook overbieden en nog meer open kaarten omdraaien. Is het bluf of heeft de hoogste bieder echt alleen rozen? Dan is er gewonnen. Zit er een schedel/skull bij, tja dan heb je dus geblufd en verloren. Skull blijkt hiermee dus hét spel van een pokerface. En dat vinden kinderen gaaf!

Familiespellen vanaf 12 jaar

Skull, van leverancier Asmodee is in 2023 genomineerd in de categorie Familiespellen vanaf 12 jaar. Volgens Speelgoed van het Jaar 2023 zijn dat spellen die gespeeld worden door veelal ouders met kinderen. “Wat kenmerkt deze spellen? Toegankelijkheid, snel spelen, vaak educatief, vrolijk vormgegeven en zo gemaakt dat kinderen kunnen winnen.”

GaafvoorKinderen.nl het zeker eens met deze categorie waarin nog eens extra blijkt dat spellen spelen gaaf én leerzaam is (al is het alleen al om te vieren dat je wint of juist incasseren dat je hebt verloren).

55 jaar Loco, nu met Gouden Loco mini

Loco is al 55 jaar een begrip voor (groot)ouders die een kind spelenderwijs belangrijke vaardigheden wil laten oefenen. Sinds 1968 leren generaties lezen en rekenen met Loco. Het jubileumjaar wordt natuurlijk gevierd.

Fantasie prikkelen

De speciale jubileumeditie heet Loco mini Gouden pakket en bevat: een gouden Loco basisdoos én vier oefenboekjes. De opdrachten in de boekjes zijn voor kinderen vanaf 4 jaar en prikkelen de fantasie en stimuleren de creativiteit. Wat zo gaaf is aan Loco: je controleert zelf of je de opdrachtjes goed hebt gedaan… draai de doos om en zie of het figuur klopt. Natuurlijk applaus voor jezelf als het klopt, maar mocht het figuur niet juist zijn dan kun je zelf vrij gemakkelijk je foutje corrigeren.

Met de oefenboekjes stimuleer je creativiteit en het zelfcorrigerend vermogen.

Letters, woorden, spelling en tafels

In deze gelimiteerde jubileum editie van Loco mini zitten vier oefenboekjes: ik leer tafels 1-12, ik leer alle letters, oefenen met spelling en woorden leren. Ideaal voor gebruik op school of om thuis spelenderwijs verder te leren. Leren met een Loco doos is gewoon gaaf en een feestje.

"Loco is magisch..." - Hans Kazàn

De spellen van Loco gaan al generaties lang mee. Zo ook bij de familie Kazàn. De goochelaar en illusionist Hans Kazàn, zijn kinderen én kleinkinderen, allemaal speelden óf spelen zij met Loco. Uitgeverij Zwijsen vroeg hem naar zijn eigen ervaring met Loco.

“Loco, dat brengt toch uit een ver verleden allerlei dingen in mij naar boven. Ik kan me nog goed herinneren dat ik thuis Loco speelde. Ik deed dan de opdrachten, draaide de doos om en hoopte dat ik alle antwoorden goed had. Ik weet nog dat ik dat altijd heel spannend vond, kloppen de kleuren in het patroon wel? Dat heeft toch echt iets magisch! Daarom heeft Loco mij altijd zo gefascineerd, denk ik.”

De exclusieve gouden basisdoos Loco min, met de vier oefenboekjes is te koop bij o.a. Bol.com. (Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!)

Gave kaartspellen

Hoera, spelletjesavond! Maar wat ga je doen als je niet eindeloos aan tafel wilt zitten met een bordspel? En, wat is een leuk spel voor kinderen vanaf 8 jaar? Wij zeggen: een kaartspel! Snel, spannend en gewoon gaaf vinden wij 5Alive en Monopoly Deal (kaartspellen van Hasbro):

5 Alive

Wie droomt er niet van meerdere levens? Tijdens dit vliegensvlugge spel wordt die droom werkelijkheid en heb je maar liefst vijf levens! Iedere speler krijgt een aantal genummerde kaarten en moet onder de 21 zien te blijven om al zijn levens te behouden. Kom je er toch boven? Dan ben je een leven kwijt. Klinkt simpel, en dat is het ook. Het spel is zowel snel te leren als te spelen. Ideaal voor een spelletjesavond met tieners en kinderen vanaf 8 jaar.

Monopoly Deal

Dit kaartspel is alle Monopoly-pret in een snel te spelen kaartspel. Een kort spel van 15 minuten. En dat kwartiertje kun je natuurlijk heel vaak herhalen en eindeloos spelen met de Monopoly bezittingkaarten, huurkaarten, huis- en hotelkaarten en jokers.

Op de actiekaarten staat wat een speler moet doen, zoals het betalen van huur of het sluiten van gevaarlijke deals. Huis- en hotelkaarten verhogen de huurwaardes, met jokers kunnen spelers bezittingsets bouwen en spelers betalen hun schulden met geldkaarten. Verzamel als eerste speler 3 complete bezittingkaartsets in verschillende kleuren en je bent de winnaar.

Voordelen van een kaartspel

Zo'n kaartspel is handig compact en kan dus ook makkelijk mee op reis. Bovendien, heel betaalbaar en daardoor een slim cadeautje. 5Alive en Monopoly kaartspellen kun je bijvoorbeeld bestellen bij Bol.com(Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!)

Gaaf… Het prehistorische babbel- en bouwspel

Spelenderwijs leren. Dat kan met dit grappige spel. Spelen met letters… met Oertaal. Oftewel Oega Boega Bouw.

Maak je klaar voor de luidste, grappigste en gekste bouwplaats in het hele Stenen Tijdperk! Spelers (vanaf 7 jaar) vormen samen een of meerdere teams en moeten proberen figuren van verschillende vormen te bouwen.

Oega Boega

Alleen de bouwmeester in het team weet welk figuur er gebouwd moet worden. Hij mag alleen de woorden gebruiken die gedefinieerd zijn in het "prehistorische woordenboek": dit zijn woordkaarten die aan het begin van het spel open op tafel worden gelegd om vormen, kleuren en acties te definiëren.

Begrijpen

De architect mag enkel deze woorden gebruiken en het team moet proberen ze te begrijpen en de figuren correct en snel na te bouwen. “FLEK BOOD KLUV” kan bijvoorbeeld betekenen: “Draai de blauwe kubus naar rechts”. Wie begrijpt elkaar het best en maakt als eerste het juiste bouwwerk? 

Lees meer: Gaaf… Het prehistorische babbel- en bouwspel

Gespeeld: Kinderspel Dodo

Het spel Dodo (van 999games) is winnaar bij Speelgoed van het Jaar in de categorie Kinderspellen. Een extra reden voor ons om het te testen. GaafvoorKinderen-fan Elsbeth heeft het spel voor ons gespeeld samen met haar kinderen van 11 en 7 jaar.

Tester aan het woord

“Wat leuk dat wij Dodo mochten testen. We zijn gek op spelletjes spelen! Bij het open maken van de doos valt direct het gekke balletje op, het ei van Dodo. Met een speciaal mechaniekje in het balletje zal de bal heel langzaam (en dan opeens een tikje sneller) een hellend valk afrollen. En dat is dan ook de rode draad van dit spel. Het ei gaat het nest uit en aan de rol, de rots af. Aan ons de taak om zo snel mogelijk bruggen te bouwen waarover het ei veilig naar beneden kan rollen. Dat doe je door om beurten te dobbelen en gelijke fiches te pakken. Dit gaat door een combi van puur geluk of door te onthouden welk fiche waar ligt (memorie). Samenwerken dus! Snelheid is troef, evenals een goed geheugen. Dat lukt ons aardig. We hebben een keer verloren en een keer gewonnen. Je kunt het spel met verschillende opties spelen (moeilijker of makkelijker).

Het is een leuk spel, we houden van het samenwerken. Iedereen krijgt de kans wat bij te dragen. Tegelijkertijd is het echt spannend. Want dat ei maakt onvoorspelbare bewegingen. Erg leuk bedacht!! En mooi uitgevoerd. Het zit stevig in elkaar.”

Dodo is een gaaf kinderspel!

Dat vindt ook de jury van SpeelgoedvanhetJaar.nl. zij schrijven in hun rapport: “Het doel van dit coöperatieve spel is om het laatste ei van de bedreigde Dodo te redden. Het ei valt ui haar nest en de spelers moeten paden langs de rots bouwen zodat het ei niet naar beneden valt, maar over de paden naar beneden rolt. Deze paden worden verkregen door met een dobbelsteen te gooien en dan een fiche te vinden met daarop hetzelfde plaatje als op de dobbelsteen.

De fiches liggen op hun kop, dus in het begin moet je raden, maar het is handig om te onthouden waar welke fiches liggen, zodat het vinden de volgende keren makkelijker gaat. Terwijl de spelers om de beurt de dobbelsteen gooien en fiches proberen te krijgen om de paden te bouwen, rolt het ei naar beneden. Meestal langzaam, maar soms ook plotseling snel. Het spel is een race tegen de tijd en dat zorgt voor spannend speelplezier, vooral als het ei ineens sneller gaat. Goede oefening voor het ruimtelijk geheugen en om samen te werken om een doel te bereiken.”

Stella is een familiespellen winnaar

Het creatieve spel Stella, van spellenfabrikant Asmodee, is winnaar (samen met nog twee spellen) in de categorie Familiespellen bij Speelgoed van het Jaar. Stella is een spel dat van de speler creativiteit vraagt en een goed inlevingsvermogen in de andere spelers.

Spellen spelen

Met het winnen van deze prijs in de familiespellen categorie betekent het dat je een goed spel bent. Toegankelijk, leuk en leerzaam. Daarnaast natuurlijk leuk om met andere kinderen en ouders te spelen. Wat ook vaak geldt bij familiespellen: een hoge geluksfactor.

Zo ook bij Stella. Het is de bedoeling dat je bij een woord afbeeldingen zoekt – met een beetje geluk heb jij de juiste kaart in handen - die associëren met dat woord. En reken maar dat er veel mooie afbeeldingen op de kaartjes staan afgebeeld.

Inleven

In dit spel is het niet van belang dat je alleen kijkt naar wat jij vindt, maar je moet je vooral kunnen inleven hoe andere spelers zullen denken. Ah, dat is lastig. Maar leuk tegelijk. Bij ons aan tafel is de jongste (9 jaar) moeilijk ‘te lezen’ en dus weet je niet welke kant ze in het spel op zal gaan. Grappig, maar hoe kies je nou een afbeelding die niemand heeft gekozen… Kijk, aan het gezicht van moeder lees je af wat ze van plan is. Die punten pik je zo in, haha.

Met een afbeelding op de kaart die niemand kiest is het lastig punten te scoren. Kies dus een afbeelding die iedereen wel wil hebben en krijgt punten in die ronde.

Kies in het geheim een aantal afbeeldingen die iets te maken hebben met het gemeenschappelijke woord… maar ga niet in je eentje aan de leiding.

Magisch universum

Verken als sterrenzoeker de hemel en breng wat licht terug in de wereld… Stella is een competitief spel in het Dixit universum, waarbij spelers beelden interpreteren naar aanleiding van een gemeenschappelijk woord. Je kunt risico’s nemen of in de val trappen…

Ontdek het hele Dixit universum met de basisspellen en de vele uitbreidingsets.

Wij vinden dat het familiespel er heel gaaf uitziet met aantrekkelijke afbeeldingen op de kaarten.

Het kan natuurlijk aan ons liggen, maar we speelden het niet zo heel makkelijk.

Het vergt wat doorzettingsvermogen ook om het onder de knie te krijgen (en de handleiding nog eens te lezen).

Slimme spelletjes voor op reis

Met de vakantie in zicht... wordt het weer tijd om te kijken naar leuke spellen om mee op reis te nemen. Want ja, een lange autoreis of eindeloos wachten op je vliegtuig... dan wil je dat de kinderen zich vermaken. Smart Toys and Games lanceert voor deze zomer een aantal toffe spelletjes, om makkelijk mee op reis te nemen. Extra leuk, waar de kids overdag druk zijn de puzzels op de te lossen, zitten ouders tot ’s avonds laat voor de caravan te puzzelen... Gaaf voor het Gezin dus!

IQ Six Pro
120 opdrachten in 3 verschillende spelvarianten, met 2D- en 3D-opdrachten! Vul de bovenkant met de zeshoekige puzzelstukken, bouw er driehoekige piramides, of zie kleurrijke vlinders verschijnen bij de opdrachten aan de onderkant van het speelbord. Dit heerlijke spel zorgt niet alleen voor een dosis concentratie, het stimuleert ook nog eens het probleemoplossend deken en ruimtelijk inzicht.

IQ Stixx
Dol op puzzelen en stapelen? Plaats 10 gekleurde staafjes kriskras op elkaar op het spelbord. IQ Stixx is een origineel, nieuw denkspel met rechte staafjes in plaats van gewone puzzelstukken. Met een goede dosis concentratie, probleemoplossend denken en logica los je alle puzzels zo op. Als je deze vakantie niet stapelgek wordt weten wij het ook niet meer.

 

Nieuwe versie van Pokémon Trading Card Game Battle Academy

The Pokémon Company International heeft op 28 maart 2022 de nieuwste versie van Pokémon Trading Card Game Battle Academy uitgebracht. Deze versie is vanaf nu verkrijgbaar bij deelnemende winkels wereldwijd.

Bordspel
Battle Academy (2022) is de vernieuwde bordspelvariant van de succesvolle Pokémon TCG. Hiermee kan het hele gezin het klassieke kaartspel op een gemakkelijke en leuke manier leren.

De nieuwe versie introduceert het Pokémon V-spelmechanisme en bevat nieuwe populaire Pokémon, onder wie Pikachu, Eevee en Cinderace. In elk Battle Academy-product (2022) zit alles wat nodig is om de beginselen van de Pokémon TCG te leren, waaronder een speelbord voor twee spelers, drie decks met zestig kaarten, spelregels en spelaccessoires. Dit maakt het ideaal om het met familie en vrienden te spelen.

Bedenk en maak je eigen games

Je eigen game maken, dát klinkt toch gaaf. En dat is het ook. Konden wij dat ons een paar jaar geleden nog niet voorstellen, nu kan het gewoon met Pixicade. Ontwerp en teken zelf games met deze bijzondere app en stiften. Het idee komt van een vriendelijk Amerikaans stel.

Boti, de importeur van Pixicade mobile game maker vertelt: "Pixicade is gemaakt door Martin en Alysha, een Amerikaans stel. Martin is computerprogrammeur en Alysha is lerares. Met zijn kennis van programmeren en games en haar didactieke kennis en creativiteit creëerden zij Pixicade. Met Pixicade tekenen kids eerst hun eigen game uit op papier. Dit doen ze met specifieke kleuren, elke kleur staat voor een ander spelelement. Daarna gebruik je de Pixicade-app en maak je een foto van je getekende game. Hierna kan het spel gespeeld worden en gedeeld worden met vrienden.”

Jonge game-ontwikkelaars
Op de verpakking staat – en dat vinden wij opvallen - ‘’6+ MET HULP’’ en ‘’10+ IK KAN DIT’’. Zo hebben echt jonge game-ontwikkelaars ook een mogelijkheid om een eigen game maken. Dat deze set echt goed werkt blijkt wel dat Pixicade een winnaar in de categorie 10 & 11 jaar bij Speelgoed van het Jaar 2021 is geworden. Met als klap op de vuurpijl: Winnaar Gouden Publieksprijzen bij Speelgoed van het Jaar 2021. Yeah! 

Lees meer: Bedenk en maak je eigen games