Kinderboeken

Gelezen: Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers

Lezen is Gaaf. Ik weet dat niet iedereen daar zo over denkt, maar dan kan ik gerust wel stellen dat je nog nooit een boek van kinderboekenschrijver Michael Reefs hebt gelezen. Hoe hij dat doet, ik weet het niet… maar als je een boek van Reefs in handen hebt wíl je gewoon verder lezen omdat je vanaf de eerste regel het verhaal in getrokken wordt. Dat gevoel had ik jaren geleden al bij het eerste boek in de serie De Bieb-bende (sinds 2013) en ook nu met de lancering van de nieuwe serie Storm & Bliksem sta ik versteld van het fantasierijke en spannende verhaal. De 186 pagina’s van dit kinderboek waren uit voor ik het wist. En ik wil meer weten over de broers Storm en Bliksem… gelukkig gaat dat gebeuren want aan het eind van het avontuur is het duidelijk dat er een vervolg komt.

Blogtour

Okay, het mag duidelijk zijn: ik vind Michael Reefs een gave en getalenteerde kinderboekenschrijver. Dus, toen hij GaafvoorKinderen vroeg om met De grote Storm en Bliksem blogtour mee te doen en het allernieuwste boek te lezen, was het antwoord natuurlijk JA. In totaal zijn er 14 bondgenoten in deze blogtour, die op 1 oktober 2023 van start is gegaan. In de socials en blogs van de eerste 8 bondgenoten kun je een plaatje met mysterieuze letters vinden. Als je deze letters in de juiste volgorde zet, komt er een woord uit. Via https://stormenbliksem.nl/blogtour/ kun je een formulier downloaden waarop je de woorden invult. Als je alle 8 woorden juist hebt ingevuld, lees je een eeuwenoud woord in de oranje vakjes. Met dit woord kun je sinds 9 oktober naar het interactieve (game) deel op de website. In deze ‘game’ zijn 6 kristallen te zien… en nu is GaafvoorKinderen belangrijk… want op het plaatje bij dit bericht staat het woord (in spiegelbeeld) waarmee je het kristal kunt kraken. Als de zes kristallen gekraakt zijn, kun jij op de laatste dag van de blogtour proberen het Hemelportaal te verzegelen, zodat de gevaarlijke Rafnodi er niet in slagen het portaal te vernietigen. Missie geslaagd! En dan, dan maak jij kans op een waanzinnige prijs! 

Boekenpakket

Heb jij alle stappen van de blogtour gedaan? Dan maak je kans op een boekenpakket van Billy Bones. Je laat daar je gegevens achter en op 29 oktober wordt de winnaar van dit pakket bekend gemaakt op de Facebook en Instagrampagina van Storm en Bliksem.

Bekijk en kraak dus het woord in het plaatje. Dit staat ook op het GaafvoorKinderen-account op Facebook en Instagram. Succes met het verzegelen van het Hemelportaal! Extra gaaf… Michael Reefs geeft via GaafvoorKinderen 1x zijn nieuwe boek Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers weg. Hoe je kans maakt… staat onderaan dit bericht. Eerst wil ik heel graag meer over het boek vertellen! 

Lees meer: Gelezen: Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers

Mee in de koffer: doe- en stripboeken

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent maar één ding: tijd voor een lange en zonnige vakantie! Ben jij er ook zo aan toe om lekker aan het strand of aan het zwembad te liggen en een stripboek te lezen. Of op het balkon van je hotelkamer of voor de caravan/tent te kleuren en te knutselen.

Tijd om de koffer in te pakken en op reis te gaan. Bij GaafvoorKinderen nemen we van alles mee om te lezen, puzzelen en kleuren. We lieten ons in de winkel van BoekenVoordeel verrassen en inspireren door de leukste meepakkers. Dat is echt wel lastig kiezen want er is zoveel keus; van puzzels tot boeken en van spelletjes tot knutselspullen. Wij ontvingen heel veel inspiratie, in een praktische koffer. Weet je wat… we laten al die tips van BoekenVoordeel er in zitten en nemen álles mee op reis!

Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we alvast een top 10-lijstje opgesteld met producten die zeker niet mogen ontbreken tijdens jouw vakantie.  

Ik ga op vakantie en neem mee …

1. Spider-Man Stripboek

Slinger door New York en lees welke avonturen Spider-Man dit keer weer te wachten staat in The Amazing Spider-Man 4. Leuk om te lezen tijdens een bezoekje aan het strand of het zwembad.

2. Donald Duck Vakantieboek

De vakantie begint pas echt met de vakantieboeken van Donald Duck, vol zonnige puzzels, moppen, spelletjes en natuurlijk heel veel grappige en avontuurlijke verhalen over Donald en zijn vrienden uit Duckstad! Zo’n Donald Duck Vakantieboek moet je eigenlijk altijd bij je hebben. Gaaf voor jong en oud.


3. Memo Bagage

Het spelen van spelletjes kan natuurlijk niet ontbreken op vakantie. Zo ook het gezelschapsspel Memo Bagage. Het is de bedoeling dat je om de beurt een nieuw object in de koffer plaatst en van de andere spelers onthoudt welke spullen zij in de koffer hebben gedaan, zodat je ze vervolgens terug kan halen.

4. Slim vakantie puzzel- en doeboek vanaf 9 jaar

Nog een manier voor kinderen om zich te vermaken op vakantie is het dikke doeboek van Slim. Alle favoriete puzzels, doolhofjes, spelletjes, kleurplaten en raadsels staan erin. Zoek een plek in de schaduw, aan het water, onder een parasol of in de auto en ga aan de slag!

5. Het Doeboek van Rutger, Thomas & Paco

Ga op avontuur met Rutger, Thomas & Paco en los het mysterie van de verdwenen halsband van Paco op door te puzzelen, tekenen en lezen! Het doeboek staat boordevol puzzels, uitdagingen en moppen. Leuk voor in de auto onderweg naar een zonnige vakantiebestemming.

6. Dinosaurus activiteitenboek

Urenlang speelplezier voor kinderen op vakantie met dit leuke dinosaurus activiteitenboek. Het boek bevat onder andere kleurplaten, stickers en opdrachten. Alles in het thema van de bijzondere dieren die miljoenen jaren geleden op aarde rondliepen. Ook zeer geschikt voor en tijdens wat slechter weer.

7. Kleur- en stickerboek

Een andere manier om creatief bezig te zijn in de vakantie is een kleur- en stickerboek. Zo staat het Pokémon kleur- en stickerboek vol met leuke kleurplaten en herbruikbare stickers van al je favoriete Pokémon, van Pikachu tot aan Charmander.

8. Kleurpotloden en stiften

Aan een doe-, kleur- of stickerboek heb je natuurlijk niets zonder potloden en stiften om in het boek te tekenen en kleuren. Bij BoekenVoordeel is er veel keuze aan kleurpotloden en stiften

9. De Zoete Zusjes lossen het op

Dit vrolijke speurverhaal over de populaire zusjes Saar en Janna is ideaal om onderweg in de auto of in het vliegtuig te lezen, en perfect voor kinderen die van spannende raadsels en avonturen houden.

10. Film voor in de vakantie

Vakantie betekent vaak ook langer opblijven en later naar bed. Tijd genoeg om een film te kijken. DVD in de speler en kijken maar… bijvoorbeeld naar Disney-film Frozen, Super Mario Bros. Movie, Minions of Luca. Keus zat!

Wat doen Jip en Janneke vandaag?

‘Een hele dag met Jip en Janneke’ van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp is een heerlijk voorleesboek. Zo gezellig om voor te lezen en samen met je (klein)kind naar de tekeningen in een boek te kijken. Reken maar dat het met dit boekje ook weer een succes is.

Stofzuigen

Beleef een dag uit het leven van Jip en Janneke. Wat gaan ze vandaag doen? Ze ontbijten en gaan daarna lekker naar buiten met Takkie en Siepie. Dat is natuurlijk hartstikke leuke, en tegelijk een goed voorbeeld. Want ja, ontbijten is belangrijk, net als buitenspelen. Zo lees je spelenderwijs – en zonder dat je het zelf wellicht door hebt – opvoedkundige tips voor.

Maar wat doen Janneke en Jip nog meer op een dag? Ze helpen moeder met stofzuigen en spelen samen met de blokken. De dag vliegt om! Voor het slapengaan wordt er natuurlijk nog een verhaaltje voorgelezen.

De belevenissen van dit tweetal blijven herkenbaar voor peuters en kleuters. Dit maakt het stevige prentenboek een prima voorleesboek voor jonge kinderen.

Betje big gaat naar de markt

 

Als ouder – of opa en oma – weet je waarschijnlijk wel dat Dick Bruna niet alleen boekjes over nijntje heeft gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld ook Betje big.
Over deze Betje big maakte hij maar liefst acht verhalen! En wat daar zo gaaf aan is… het verhaal over Betje big die naar de markt gaat is weer opnieuw leverbaar. Het is namelijk al bijna 30 jaar geleden dat het boek ‘betje big gaat naar de markt’ door Dick Bruna is geschreven en geïllustreerd. Het voorlees en kijkboekje was toen ook voor het laatst verkrijgbaar. Nu per 1 mei 2023 is deze titel weer in de boekhandel te vinden.
Groente kopen
Het verhaal is heerlijk overzichtelijk en voor jonge kinderen leerzaam als je bedenkt wat Betje big allemaal in haar mandje stopt op de markt. Ze ziet daar allemaal lekkere dingen: boontjes, prei, radijsjes en nog veel meer! Betje koopt een mand vol kersen en nodigt haar nichtje knorretje uit om ze samen op te eten.


Dit vrolijke boek met tekst op rijm laat zien wat je zoal op de markt kunt vinden en nodigt uit om samen met kinderen over gezond eten te praten. 

Lees meer: Betje big gaat naar de markt

Samen met nijntje naar kunst kijken

Speciaal voor de bijzondere Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum in 2023 is het boek ‘nijntje x vermeer’ verschenen. Een inspirerend boekje om samen met jonge kinderen naar kunst te kijken. De grote vraag is dan: Zie jij de overeenkomsten tussen het werk van Dick Bruna en Johannes Vermeer?

nijntje x vermeer

Samen met nijntje naar kunst kijken, daar draait het in dit boekje – een waar collectors item – om. Bekijk in het boekje de schilderijen van Vermeer samen met nijntje!

Het werk van schilder Johannes Vermeer en van illustrator Dick Bruna lijkt heel verschillend, maar er is ook veel hetzelfde. Ontdek het in ‘nijntje x vermeer’. Kijk maar eens naar de houdingen, bewegingen en kleuren.

En weet je dat… Bruna en Vermeer allebei erg van de kleur blauw hielden? Je ziet de overeenkomsten op de pagina’s in het boekje.

Net als de succesvolle uitgave ‘nijntje x rembrandt’ is dit een leuk boek waarin je samen met jonge kinderen naar kunst kan kijken.

Wij vinden dit nijntje boekje Gaaf voor Kinderen! Daarom vroegen we aan Mercis Publishing een exemplaar om weg te geven onder de lezers. 

Lees meer: Samen met nijntje naar kunst kijken

Welterusten, nijntje

Ach, je hart gaat toch sneller kloppen van dit lieve nijntje boekje! Een kartonboek met lichtjes. Die lichtjes brengen iets magisch in het verhaal. Heerlijk om voor te lezen en samen met je kind naar te kijken.

Bedtijdritueel

Het is bedtijd. Ja, ook voor nijntje. Pak dit nieuwe lichtjesboek ‘welterusten, nijntje’ erbij en beleef samen het bedtijdritueel. Een ritueel is belangrijk bij het slapen gaan en als je dat samen met dit boekje over nijn kunt doen, is het extra mooi. Kijk je mee naar de sterren die echt schijnen?

Avond. Bedtijd. Want, daar zijn de maan en sterren al. Kleertjes uit, pyjama aan, tandenpoetsen, een verhaaltje lezen en dan lekker slapen. Op iedere pagina komt er steeds een ster bij die echt licht geeft. De lichtjes zet je gemakkelijk uit met het schuifje op de achterkant van het boek.

Welterusten, nijntje!

AFGELOPEN - GaafvoorKinderen mag van Mercis Publising 1x dit kartonboek met lichtjes welterusten, nijntje weggeven. 

Lees meer: Welterusten, nijntje

Gelezen: De Tempeljagers - Het lied van de woestijn

Dit is alweer deel 5 in de serie De Tempeljagers… en wat een avontuur is het (weer)! Wij hebben eerdere delen in deze boekenreeks al gelezen, maar de boeken zijn ook op zichzelf te lezen. Geen paniek dus als je de Het verdwenen eiland Kivamba, Het mysterie van de gouden feniks, De vloek van de Inca’s en De speer van Odin nog niet hebt gelezen. En nu (sinds de zomer van 2022) dus Het lied van de woestijn.

Tempeljagers

We vertellen je eerst in het heel kort waar de Tempeljagers over gaat. De avontuurlijke verhalen draaien altijd om de broers Noah en Finn die met hun vrienden Tess en Kim plus hun tante Lara over de hele wereld reizen. Ze beleven spannende avonturen in diverse landen (waarbij je altijd veel te weet komt over het land). Tante Lara is archeologe en weet heel veel over de meest bijzondere en magische voorwerpen. Voorwerpen die anderen ook graag in handen krijgen. Aan de Tempeljagers de taak om ze uit verkeerde handen te houden en de mensheid veilig te stellen.

Het lied van de woestijn

In boek 5 (dus Het lied van de woestijn) starten de Tempeljagers in de Efteling. Gaaf, want als lezer herken je waarschijnlijk wel ze lopen. Schrijver Michael Reefs schrijft zijn boeken namelijk heel beeldend. Je zit zo in het verhaal. Magisch. Nu dus ook weer en dan wel in het leuke attractiepark in Kaatsheuvel. Op de achterflap van het boek lazen we al dat Ragnar, de nieuwe vriend van tante Lara, vervloekt is en razendvlug ouder wordt. Hij moet gered worden en hiervoor reizen ze af naar de Australische woestijn. Tada, dat verklaart meteen een deel van de titel van het boek.

“Niet alleen zou daar een geneeskrachtig bot verborgen liggen, maar ook nog de magische kern van een neergestorte meteoriet. En die mag absoluut niet aan de rest van de wereld blootgesteld worden... Lukt het de Tempeljagers om Ragnar te bevrijden van de vloek? Of ligt er nog meer gevaar op de loer?”, zo valt er verder op de achterkant van het boek te lezen. Voor ons genoeg redenen om heerlijk op de bank te ploffen en al lezend mee te reizen met Noah (het boek wordt vanuit hem verteld), Finn, Tess, Kim, Lara en Ragnar.

Lekker lezen

Zoals bij alle boeken van Michael Reefs worden we direct het boek in gezogen. Hoe doet hij dat toch? Wij denken door zijn levendige manier van vertellen, heel beeldend en al ben je nog nooit op die bestemming geweest je ‘ziet’ het voor je. Wij ruiken als we het boek lezen bijna hoe het ruikt op de plaatsen waar de Tempeljagers komen. In ieder geval de geur van avontuur, spanning en een vleugje magie. In dit boek lezen we dus over de Efteling, een groot Frans kasteel en bestemmingen in Australië. Supergaaf dat er lokale mythes in zijn verwerkt, waardoor het lijkt of wij echt op die bestemming zijn. Het is eigenlijk niet alleen lekker lezen, maar ook leerzaam.

Of alles goed gaat komen met Ragnar, gaan we niet verklappen. Wél weten we dat Het lied van de woestijn gaaf is om te lezen en we nu al naar deel 6 uitkijken.

Wil jij meer weten over auteur Michael Reefs of over De Tempeljagers? Kijk dan op detempeljagers.nl. Echte avonturiers hebben ook gezien dat er een Bolung Escape is…

Digitale escape room

Michael Reefs en uitgeverij Billy Bones vroegen diverse bloggers, waaronder GaafvoorKinderen, om mee te doen aan een gloednieuwe digitale escape room! Als al jarenlang fan van de kinderboekenschrijver zeiden we natuurlijk JA. Maar wat is deze Bolung Escape?

De gave escape room game staat helemaal in het teken van deel vijf van De Tempeljagers. Lukt het jou om het einde van de escape room te halen, dan maak jij kans op een fantastisch boekenpakket van Billy Bones!

Zoek bij de verschillende bloggers de geheime codewoorden en open met behulp van deze codewoorden de eeuwenoude poorten in de ondergrondse oase van de Grote Zandwoestijn van Australië. Zo open je uiteindelijk de magische kern van een neergestorte meteoriet. Let wel op… de slangengod Bolung bewaakt deze schat en je moet hem eerst zien te verslaan!

Maak een woord

Kijk goed naar dit plaatje en maak met de losse letters een woord. Dit woord vul je in bij de juiste poort ophttp://detempeljagers.nl/bolungescape.

De andere zes woorden – in totaal zijn het er dus zeven poorten te openen – vind je bij Boekiewoogie, Elinewildelezen, Juf Willemijn, Heavenleighbooks, MagicofbooksNL en Tanteboekie.

Na de zevende poort kom je bij de slangengod Bolung. Versla hem en je bent bij de magische meteorietenkern! Hier ontdek je hoe je kans maakt op het gave grote boekenpakket van Billy Bones. Op maandag 19 december wordt de winnaar bekendgemaakt via de mail en via een instagramstory bij Michael Reefs.

Deze escape room wil je gewoon doen!

Nieuw kartonboekje: nijntje en sinterklaas

O kom er eens kijken… wat heeft nijntje? Een nieuw kartonboekje met tabs! Het heet: nijntje en sinterklaas.

Cadeautje

Dit stevige kartonboekje heeft verschillende ‘tabs’ en hiermee kun je met je kind lekker door het kleurrijke boekje bladeren. Bekijk samen de aankomst van Sint en pak cadeautjes uit met nijntje. Ieder onderdeel van het Sinterklaasfeest komt voorbij. Zo maakt nijn een tekening voor Sint.

Geeft jouw kind de tekening ook aan Sinterklaas zelf of gaat de tekening in de schoen? Met dit tabsboekje van nijntje erbij kun je dat samen beslissen.

Bij elke tab van dit kleine, stevige kartonboek zie je een ander onderdeel van de feestelijke sinterklaasperiode. Zet net als nijntje je schoen en zing een liedjes… Hoort Sinterklaas het liedje en komt hij vanavond langs?

Lees meer: Nieuw kartonboekje: nijntje en sinterklaas

Gaaf Doeboek van Fiep Westendorp

Wedden dat jij de tekeningen van Fiep Westendorp kent! Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen bij de naam van de illustratrice, maar we weten zeker dat je Puk van de Petteflet kent. Fiep gaf hem het bijzondere uiterlijk. Ook tekende zij Jip en Janneke. En de poezen Pim en Pom.

Helden van vele kinderen. Daarom is het nu zo gaaf dat er een Fiep Westendorp Doeboek is verschenen.

Ideaal om mee op vakantie te nemen. Voor urenlang lees-, kijk-, knutsel- en kleurplezier. Er staan veel grappige spelletjes in en puzzels voor kinderen tussen 4 en 9 jaar oud.
Omdraaiboek
Het handige aan dit doeboek is dat het twee versies heeft… dus twee covers: aan één kant Fiep, aan de andere kant Pim en Pom. Voor heel veel plezier.
Dit vakantiedoeboek van Fiep Westendorp, met Pim en Pom, kun je o.a. bestellen bij Bol.com.
Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!

Gelezen: Sneeuwwit

Wat een mooie voorkant voor een sprookjesboek. Aantrekkelijk. Binnenin al net zulke mooie illustraties.

Al voor we dit bekende sprookje van de gebroeders Grimm gaan lezen, is het boek een succes.


Sneeuwwitje
Het verhaal is bekend, maar wordt in dit boek verteld door meesterverteller Daan Remmerts de Vries, met sfeervolle illustraties van de geliefde illustrator Mark Janssen.
Wat wij zo gaaf aan dit boek vinden?

Dat er veel meer over Sneeuwwit wordt verteld dat wij al wisten. Namelijk in 112 pagina’s en nu weten we ook wat er gebeurt nadat ze wakker is gekust… ahum, in dit verhaal vindt er niet zo’n prinselijke kus plaats. Sneeuwwitje wordt op een andere manier wakker, omringd door de dwergen met de namen van de week. Een hippere versie van het verhaal dus.

Wij vinden Sneeuwwit Gaaf voor Kinderen.

Een aanrader om voor te lezen.


Tip: het luisterboek is ook heel fijn om te horen.
Luisterboek MP3


Het boek is o.a. te koop bij Bol.com

Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!