Speelgoed

Les Papattes is Gaaf voor Kinderen

Dit jaar is de Verkiezing Speelgoed van het Jaar (in 2022) anders. Er zijn veel meer categorieën (gaaf!) en we noemen ze allemaal ‘winnaars’. Per categorie zijn er drie winnaars. Dat betekent dat de vakjury dus veel speelproducten goed vindt. Top! Wat wel is gebleven bij de verkiezing is de Publieksprijs.
Stem op jouw favoriet
Tot 28 oktober kan iedereen op het favoriete product stemmen. Dat kan via www.speelgoedvanhetjaar.nl. Dat vinden wij Gaaf voor Kinderen. Dus wat ons betreft is iedereen winnaar. Omdat wij van spelen houden zullen we een aantal producten reviewen en we trappen af met één van de drie winnaars bij Speelgoed van het Jaar in de categorie Buitenspeelgoed: Les Papattes.
Hout
Les Papattes is verkozen tot buitenspeelgoed van het jaar. Genoeg reden dus om het spel met de houten schijven te testen. Wat direct opvalt: houten speelgoed. Dat ziet er niet alleen supergaaf uit, het is ook duurzaam. Het spel wordt geleverd in een mooie houten meeneemkrat. De inhoud: houten schijven met pootafdrukken (papattes genaamd), een touw met aan weerszijden een houten schijf en boekje met spelregels. Kijk, daar moeten we even goed in kijken.
Rivier
Het touw met aan elk uiteinde een houten schijf met een afbeelding van een krokodillenpoot blijkt de rivier te zijn. Dit touw van drie meter lang leg je de grond en dit is de rivier. Je neemt zo’n zeven meter afstand van deze touwrivier en vanaf dat punt ga je de houten schijven straks gooien. Niet te ver, niet óver het touw want daar zwemmen krokodillen. Zij ‘eten’ jouw houten schijf op en dan verdien je geen punten.
Pootafdruk
Dit buitenspel kun je tot vier personen spelen, want er zijn houten schijven met vier verschillende pootafdrukken. Per pootafdruk zijn er vier ‘papattes’, de houten schijven met een gekleurde zijkant. Er zijn blauwe voor Lou de Zebra, oranje voor George de Leeuw, grijze voor Tod de Olifant en groen van Zoë de Gazelle. De afbeelding van de pootafdruk geeft ook het dier aan. Een leuke en leerzame manier voor kinderen om zowel kleuren te leren als pootafdrukken te herkennen.
Wij gaan aan de slag met Les Papattes en leggen het touw met krokodillenpoten op zo’n zeven meter afstand bij ons vandaan, in het gras. Je kunt het ook prima op het zand spelen, dus neem dit buitenspeelgoed gerust mee naar de camping, het strand of speel het zoals wij gewoon ergens buiten op een grasveldje. Heerlijk, spelen in de buitenlucht!
Gooien maar
Wat wij zo gaaf aan dit buitenspel vinden, je kunt het met jong en oud spelen! Is zeven meter te ver om te werpen voor jonge kinderhandjes, dan zet je toch een paar stapjes naar voren… Wel even goed met elkaar afspreken.
Het verhaal rondom Les Papattes gaat zo: de dieren op de savanne hebben dorst en gaan naar de rivier. Jij bent een dorstig dier en wil drinken bij de rivier, maar je wilt natuurlijk niet opgegeten worden door de krokodillen die zich daar verstoppen. Dus, gooi je houten schijf niet óver het touw de rivier in. Je probeert jouw houten pootafdruk voor de rivier te gooien, met de afbeelding naar boven, zo dicht mogelijk bij. 
Het is ook nog eens belangrijk dat je pootafdruk zichtbaar blijft, want dat levert punten op.
In het juryrapport van Speelgoed van het Jaar staat: “Leuk om samen actief bezig te zijn en goed voor de oog/handcoördinatie en ‘ballistisch inzicht’.” Wij vinden Les Papattes Gaaf voor Kinderen omdat het hout speelgoed is voor buiten, het stimuleert de motoriek en samen spelen en het is op een leuke manier leerzaam (pootafdrukken en kleuren herkennen en hoofdrekenen).
Wij mogen 1x Les Papattes weggeven! 

Lees meer: Les Papattes is Gaaf voor Kinderen 

Dit is Goed Speelgoed!

September… de pepernoten liggen in de winkels en de speelgoedgids valt bijna in de brievenbus. Dan is het ook tijd voor de bekendmaking van Speelgoed van het Jaar 2022. Een aantal jaar geleden was ik daar nog nauw bij betrokken, maar inmiddels is er veel veranderd. Waar ik als persoon blij mee ben! Graag vertel ik je dus meer over Goed Speelgoed.

Tijdens de zomervakantie heeft een deskundige jury 156 stuks speelgoed uitgebreid getest en beoordeeld. Op de website van Speelgoedvanhetjaar.nl kun je lezen dat speelgoedfabrikanten zelf producten kunnen insturen, dat waren er dit jaar dus 156… Gelukkig zijn er dit jaar heel veel categorieën zodat er ook kans is voor onbekendere merken en nieuwkomers. Nu zijn er drie winnaars per categorie en er zijn maar liefst 15 categorieën! Meer kans dus als speelgoedfabrikant om je zichtbaar te maken. De website van de Verkiezing is heel transparant en je kunt er ook zien wat een speelgoedfabrikant moet betalen voor deze deelname. Dat terzijde, maar ik stip het wel graag even aan. Speelgoed blijft dikke handel. Dat mag, prima. En daarom is het juist ook fijn dat een jury kijkt naar ‘goed speelgoed’.

Aanmoediging

Gaaf en opvallend vind ik de aanmoedigingsprijs, die deze eerste keer is gewonnen door de Belgische Maxime (11 jaar) die het rekenspel MaXimaal ontwikkelde.

Dit jaar is de verkiezing vernieuwd om het kopers van speelgoed nog makkelijker te maken. De categorieën zijn verdeeld naar onderwerp. Zo zijn er dit jaar winnaars in categorieën als Buitenspeelgoed, Kidult, Poppen, Pluche en Wetenschap en Educatie. Hiermee wil de verkiezing zich nog beter inzetten om iedereen die speelgoed wil kopen te begeleiden bij het vinden van passend speelgoed.

De totaal 46 winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod. Dit is belangrijk omdat speelgoed op met name niet-Europese websites lang niet altijd goed en veilig is.

Duurzaamheid

Alle inzendingen zijn door de vakkundige jury, bestaande uit deskundigen uit de speelgoedbranche, beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met de categorie en duurzaamheid.

Publiek kiest het allerbeste speelgoed

Wat de verkiezing interessant maakt is dat jij als consument tot en met 28 oktober een keuze kunt maken uit deze winnaars, via https://www.speelgoedvanhetjaar.nl/. Zo wordt bepaald wie de Publieksprijs verdient. Stemmers maken kans op mooie prijzenpakketten. Op 8 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats waar de winnaars van de publieksprijzen bekend worden gemaakt.

Per categorie zijn drie winnaars uitgeroepen: (klik om verder te lezen) 

Lees meer: Dit is Goed Speelgoed!

Stem op Speelgoed van het Jaar 2021!

Een deskundige vakjury heeft 92 stuks speelgoed en 53 spellen en puzzels uitgebreid getest. Hieruit zijn drie winnaars in 12 categorieën verkozen. Deze winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod.
Dit jaar is de verkiezing vernieuwd met vijf nieuwe categorieën zoals spellen, duurzaam en puzzels, en is er naast de publieksprijs een vakjury prijs aan de verkiezing toegevoegd.

Stemmen!
Nu is het aan het publiek om - tot en met 25 oktober - te stemmen op hun favoriete winnaars. Dus jij kunt meebepalen wie de publieksprijs verdient! Stem op de winnaars van de vakjury via www.speelgoedvanhetjaar.nl en bepaal wie de publieksprijs ontvangt. Je maakt dan ook nog eens kans op een mooi spellen- en speelgoedpakket.


GaafvoorKinderen.nl onderstreept al jaren het belang van de verkiezing Speelgoed van het Jaar, ik zat zelfs enige jaren in de vakjury, dus we schrijven er graag over.
En nu komt het leuke nieuws lezers… als jij hebt gestemd maak je daarnaast nog eens kans op mooie prijzen door ons formulier in te vullen. 

Lees meer: Stem op Speelgoed van het Jaar 2021!

Strijden met Battle Cubes

Heb jij al gestemd op Speelgoed van het Jaar 2021? Dit jaar heeft de vakjury per leeftijdscategorie drie winnaars aangewezen. Nu is het aan de consument, aan jou dus, om dé Publiekswinnaar(s) te kiezen. Surf dus naar Speelgoedvanhetjaar.nl en stem!
In de categorie 6 & 7 jaar, de leeftijdsgroep waarin het competitie-element een grotere rol krijgt bij het spelen, is Battle Cubes een winnaar!
Steen-papier-schaar
Strijden, daar draait het om bij Battle Cubes. Het draait om elkaar uitdagen en strijden, dus dit doe je met je vrienden of familie. Je kiest een superheld en dan stel je als uitdaging de steen-papier-schaar in op de Battle Cube. Daarna verberg je achter het masker van jouw gekozen held het symbool, dus of schaar of steen of papier. Je vouwt de Cubes naar de aanvalspositie, dus binnenstebuiten. Strijden maar… gooi de helden naar en tegen elkaar. Eén van de helden zal openklappen en de tegenstander ‘verslinden’.
Yes, je ziet meteen wie de winnende superheld is.


De jury vindt Battle Cubes een winnaar omdat: De botsing en omhulling ziet er spectaculair uit. Van tevoren is niet duidelijk welke superheld gaat winnen. Dat zorgt voor extra spanning. Dit speelgoed zorgt vooral voor gezellig en spannend speelplezier om met twee of meer kinderen samen te spelen.
Bekijk vooral ook de video op YouTube via Boti! 

Wie vind jij winnaar van Speelgoed van het Jaar 2021?

De Verkiezing Speelgoed van het Jaar, waar ik zoals jullie vast weten, behoorlijk fan van ben (ik mocht zelfs een aantal jaar zitting nemen in de jury) heeft het dit jaar anders aangepakt. Nóg beter, denk ik. Want er wordt nog beter naar de consument geluisterd én er is een duurzaamheidsprijs.

Winnaars

Een deskundige vakjury heeft 92 stuks speelgoed en 53 spellen en puzzels uitgebreid getest. Hieruit zijn drie winnaars in 12 categorieën verkozen. Deze winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod.

Tot en met 25 oktober kan het publiek stemmen op deze winnaars. Ze bepalen wie de publieksprijs verdient en daarmee maken ze zelf kans op mooie prijzenpakketten. Op 2 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats waar de winnaars van de publieksprijzen bekend worden gemaakt.De verkiezing
De verkiezing Speelgoed van het Jaar is een begrip en een goede raadgever bij het kopen van speelgoed of spellen, al dan niet om cadeau te geven. Dit jaar is de verkiezing vernieuwd met vijf nieuwe categorieën zoals spellen, duurzaam en puzzels, en is er naast de publieksprijs een vakjury prijs aan de verkiezing toegevoegd.

Emile Kalis, organisator van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de consument en de speelgoeduitgevers. Daarom is deze categorie dit jaar toegevoegd. Bovendien hebben we het afgelopen jaar een enorme toename in populariteit van puzzels gezien. Dat was voor ons de reden om puzzels ook mee te nemen in de verkiezing”.

De vakjury winnaars
Alle inzendingen zijn door de vakkundige jury, bestaande uit deskundigen in de speelgoed en spellenbranche, beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met een leeftijdsklasse en duurzaamheid. Per categorie zijn drie winnaars uitgeroepen.

Publieksprijs
Stem op de winnaars van de vakjury via www.speelgoedvanhetjaar.nl en bepaal wie de publieksprijs ontvangt. Bovendien maak je kans op een mooi spellen- en speelgoedpakket.

 

Driedimensionaal bouwen met magnetisch speelgoed

 

Voor iedereen die van bouwen houdt en gefascineerd is door magneten is Geomag Super Color Recycled gaaf speelgoed. Bouwen in 3D! Maak jij een piramide of bouw je meteen een toren? In de doos vind je in totaal 78 stuks, driehoeken, vierkanten en vijfhoeken met magnetische staafjes en bolletjes. Allemaal gemaakt van 100% gerecycled plastic. Heel duurzaam dus!
2x een winnaar
De doos Geomag Super Color Recycled 78 delig is maar liefst 2x een winnaar bij Speelgoed van het Jaar 2021. In de categorie 6&7jaar én in de categorie duurzaam speelgoed. Sinds 2021 is de Verkiezing speelgoed van het jaar anders, namelijk dat er in vele categorieën al winnaars zijn gekozen door een vakjury en daarnaast het publiek een stem mag uitbrengen voor de Publieksprijs.


Ben jij dus fan van het ingenieuze constructiesysteem van Geomag? Of van ander speelgoed (dat kan natuurlijk ook), surf dan door naar SpeelgoedvanhetJaar.nl en breng jouw stem uit. Je mag bij iedere categorie een artikel nomineren, of gewoon alleen op jouw favoriet stemmen. Het artikel met de meeste stemmen, wint de Gouden Publieksprijs.
Stemmen kan tot 25 oktober 2021 en alle Publieksprijzen worden op 2 november bekendgemaakt.
Duurzaam
Bij GaafvoorKinderen.nl vinden wij de duurzaamheid van speelgoed belangrijk. Daarom is het dus zo top dat er een categorie duurzaam aan de verkiezing is toegevoegd. Even voor de duidelijkheid wat Speelgoed van het Jaar onder duurzaam speelgoed verstaat: “Duurzaam speelgoed is gemaakt van veilige, niet-giftige en ecologische materialen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de ontwikkeling van speelgoed. Veel bedrijven zijn hier actief mee bezig, bijvoorbeeld door bouwstenen van organisch materiaal te maken en het opzetten van inruilprogramma’s voor oud speelgoed.”
Geomag is gemaakt van 100% gerecycled plastic en biedt jarenlang speelplezier! Ook belangrijk: Geomag bevordert constructievaardigheden, ruimtelijk inzicht en creativiteit.

 

Getest: L.O.L. Surprise! Remix Pets

Sinds eind september 2020 is er weer een nieuwe serie L.O.L. Surprise! ™ verkrijgbaar. Supergaaf hoe het speelgoedmerk steeds weer blijft vernieuwen. Nieuwsgierig naar de nieuwe L.O.L. Surprise! –series waarbij alles om muziek draait, gaan we de Remix Pets uittesten.


Disco Doggie
De 6-jarig Loïs is een grote L.O.L. Surprise!-fan. Zij verzamelt alle leuke poppetjes en zij komt graag de Remix Pets van L.O.L. Surprise! unboxen. Na het verwijderen van de kartonnen doos, waar al een cassettebandje op afgebeeld staat, zegt zij dat ze niet weet wat het is. Dus een korte uitleg over muziek volgt. Daarna opent ze de gele radio en dan gaat het snel met de unboxing. Vijf papiertjes (yes, beter dan plastic) verdwijnen snel van de schoenen, roze bril, trompet en beker. Ook het hondje komt tevoorschijn met een grote bos paarse krulletjes. Het is Disco Doggie! Yes, die vindt ze leuk.


Deel van lied
Loïs bekijkt de verzameling op het papiertje en komt al snel tot de conclusie dat haar fancy hondje één van haar favorieten is. Verzamelen it is, dus ze wil heel graag de andere dieren ook!
Bij L.O.L. Surprise! ™ laten ze weten: “De gloednieuwe pets vertegenwoordigen elk een muziekgenre met op de muziek geïnspireerde accessoires en een bijbehorende stijl. De pets willen het concert bijwonen, maar er mogen geen huisdieren naar binnen. Dus trekken ze hun NIEUWE vermommingsoutfits aan, waardoor ze net poppen lijken. Nu kunnen ze naar binnen glippen. De casette-verpakking van de Pets onthullen een deel van het Remix lied.”


Dat begrijpt Loïs nog niet en eerlijkgezegd begrijpen wij ook niet hoe je het cassettebandje kunt afspelen. Ze trekt het papiertje uit het bandje en daar staat een gedeelte van een songtekst op. Voor een 6-jarig niet helemaal duidelijk, maar na het lezen van de bijlage en de uitleg dat je een deel van een lied in handen hebt wordt de uitdaging om verder te verzamelen groter. Dus, je begrijpt wel wat er op haar Sinterklaas-, Kerstmis- en verjaardaglijstje staat. 

Lees meer: Getest: L.O.L. Surprise! Remix Pets

Armbanden met Lego maken

De armbandenset van Lego kenden wij nog niet, tot we de nominatie bij Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020 zagen. Wauw, dat ziet er gaaf uit.
Verkiezing
Omdat GaafvoorKinderen.nl een aantal jaar in de vakjury van Verkiezing Speelgoed van het Jaar heeft gezeten, weet ik dat áls een product is genomineerd dat het een leuk en goed stuk speelgoed of spel is. In 2020 was ik niet aanwezig, maar heeft den vakjury, bestaande uit een pedagoog, journalist, een influencer en experts uit de speelgoedbranche, in zeven leeftijdscategorieën het beste speelgoed en de leukste spellen genomineerd. Nu is het de beurt aan de consument!


Door een stem uit te brengen via de Speelgoedvanhetjaar.nl site, bepaal jij mee wie de winnaars per categorie van het Speelgoed van het jaar 2020 worden én maak je zelf kans op een van de genomineerde artikelen. Op 4 november worden de winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing bekend gemaakt.
Knutselen
Terug naar de armbanden… we vinden de set in de categorie 8 & 9 jaar. Het is een grote set en dus een super creatief knutselprojecten om met je vriendinnen te doen.

In de LEGO® DOTS BFF armbandenset vind je vijf verstelbare, flexibele bandjes in verschillende kleuren die zowel rond bredere als smallere polsen passen. In de set vind je 295 tegels, waaronder tegels met speciale opdruk en heel misschien een superzeldzame tegel die is versierd met 5 hartjes. Ieder maakt zijn persoonlijke vriendschapsarmband. Het mooie… je kunt je armband telkens weer veranderen met de bouwstenen.


Zou jij zelf willen proberen om zo’n armband met LEGO bouwstenen te maken?

Lees meer: Armbanden met Lego maken

De Magische Speelboom

Okay, ik geef toe. Ik ben nu al jaloers op de winnaar van dit speelgoed. Als kind wilde ik maar wat graag zo’n speelboom. Wij hadden er thuis dus geen, maar zo’n boom met kamers en poppetjes leek mij zo geweldig! En met mij vinden velen dat nog steeds, want de Magische Speelboom is er nog altijd. Nu met de vrolijke figuren van Klorofil.
Boom mee op reis
Hét fantastische verrassingseffect van de speelboom zit ‘m in het bladerdak. Druk op het groene dak en plop… de boom opent zich en shot alle kamers van de ‘boomhut’. Een woonkamer, garage, keuken, badkamer en slaapkamer mét twee poppetjes. Een compact speelgoedsetje wat praktisch mee op reis kan.


Land van Klorofil
Deze versie van de Magische Speelboom is van Klorofil, een speciaal land waarin dieren in harmonie met de natuur leven. Bij de boom wordt een vos (met de naam Eliot) en beer (Ruby) geleverd, maar er zijn veel meer lieve en leuke Klorofil dieren. Zij leven in het Land van Klorofil en beleven er zo veel avonturen. Zoveel als ja als kind kan bedenken als je met de speelboom speelt. Verzin het maar; de dierenfamilies werken in de tuin, slapen in de speelboom, gaan met de bus of varen een stukje. Ze kunnen dankzij diverse speelsets ook op bezoek bij andere families in andere huizen. 

Lees meer: De Magische Speelboom

Spelen en knuffelen met interactieve eenhoorn

Op de vraag of wij de Little Live Pets – Rainglow de Unicorn Verzorgingsset – willen ontvangen om deze interactieve eenhoorn te testen, zeggen we ja. Natuurlijk, eenhoorns zijn altijd gaaf. Toen we de set via Bot-i ontvingen, drukten wij eindeloos in de verpakking op ‘try me’ op het pootje. Niets. Wat bleek, en dat is op zich natuurlijk logisch, er moesten nog batterijen in. In iedere achterpoot (te openen met een ienieminie kruiskop schroevendraaier) twee AA batterijen. Je raadt het al… die hadden we niet in huis.


Schattig niezen
En toen ging er een tijd voorbij. Zo suf, want nu we de eenhoorn voorzien hebben van de vier batterijen, is het toch zo'n lieverdje. We willen haar nog amper wegleggen.

Eerst testen we de unicorn zonder accessoires uit. Druk op het hartje en de hoorn gaat van kleur veranderen, ze knippert met haar oogjes (in stilstand kan ze best boos kijken) en ze maakt geluidjes. Druk je op haar neus… dat gaat ze superschattig niezen. Hatsjooeeehhh.
Magisch
Het hartvormige knopje op de poot blijkt bestemd voor de special Dream Cream. Maar dan moet je eerst uit de verzorgingsset naar haar hartje geluisterd hebben met de glitterscope. Is ze ziek? Maak de eenhoorn beter met de Droom Crème en geef haar drinken uit het Uni Drops flesje. Wat maakt ze lieve geluidjes. Zelfs als je je vinger in haar mond steekt is Unicorn tevreden. Oh en vergeet haar niet te temperaturen met de magische thermometer. Onze eenhoorn laat alles geduldig toe en alleen wij kunnen haar beter maken. Plak er een magische pleister/verband op en alles gaat weer goed.


Wat is ze lief en schattig, onze eenhoorn. Aai over haar rug en je hoort muziek. Heel ontspannen allemaal. Zo rustgevend, dat de eenhoorn er van in slaap valt en je zachtjes Zzzzz hoort. Slaap lekker en we spelen volgende keer verder.
Je kunt eindeloos met deze schattige, aaibare eenhoorn spelen. Een succes! 

Lees meer:  Spelen en knuffelen met interactieve eenhoorn