Speelgoed

Vakjury kiest winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023

De winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023 zijn bekend! Een vakkundige jury heeft een divers aanbod aan speelgoed en spellen uitgebreid getest en beoordeeld op hun originaliteit, veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en speelplezier. In 17 categorieën zijn drie winnaars gekozen die met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar 2023 mogen dragen. Hiermee herkennen consumenten het beste en veiligste speelgoed uit het grote aanbod. Consumenten bepalen de publiekswinnaar per categorie door te stemmen via www.speelgoedvanhetjaar.nl. 
 
Goed Speelgoed
De Nederlandse speelgoedindustrie stelt het belang van Goed Speelgoed voorop: 
• Veilig & getest. Voldoet aan alle wetgeving.
• Origineel & geen namaak. Wordt door de aanbieder op een eerlijke manier verkocht.
• Kwalitatief & optimaal speelplezier biedend. Dit speelgoedartikel is zijn geld meer dan waard.
• zo Duurzaam mogelijk. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij de productie van dit artikel.
• Inclusief. Goed Speelgoed sluit niemand uit. Iedereen speelt mee!
 
Om ouders te helpen de juiste en veiligste keuzes te maken, bestaat het keurmerk Winnaar Speelgoed van het Jaar. Een vakjury, bestaande uit 20 deskundigen met diverse achtergronden in de speelgoedbranche, heeft de winnaars bepaald, die in de winkels te herkennen zijn aan de vertrouwde sticker.
 
Categorieën
Dit jaar zijn in 17 categorieën winnaars gekozen, zodat de verkiezing een volledig beeld geeft van het speelgoed dat verkocht wordt. De categorieën zijn gebaseerd op de leeftijd van de gebruikers, van Peuter tot Kidult 18 plus. Maar ook op onderwerp en interesse, zoals de nieuwe categorieën Puzzels en Elektronica. Op deze manier slaagt iedereen erin goed passend en veilig speelgoed en spellen uit te kiezen.
 
Publiek kiest het allerbeste speelgoed
Tot en met 5 november 2023 kan jij een keuze maken uit de winnaars. Zo wordt bepaald wie de Publieksprijs verdient. Stemmers (jij dus ;-)) maken kans op mooie prijzen, zoals speelgoed en cadeaubonnen. Op 9 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats waar de winnaars van de publieksprijzen bekend worden gemaakt.
 
Stem op de vakjury winnaars en maak kans op een mooie prijs via www.speelgoedvanhetjaar.nl
Bekijke alle winnaars in de 17 categorieën:

Lees meer: Vakjury kiest winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2023

Spelen en leren met National Geographic

Ouders en opa’s en oma’s geven kinderen graag een cadeau waar ze echt iets aan hebben. Speelgoed waar ze iets van leren. Leuk bedacht natuurlijk, maar in de praktijk best lastig. Want wat is leuk én leerzaam?! Daar weten ze bij National Geographic wel raad meer. Het bekende tijdschrift staat er om bekend mensen – jong en oud - te inspireren en te leren over de wereld waarin wij leven.

Zowel in het tijdschrift as via de tv-zender leer je over dieren, planten, culturen... kortom over de wereld.

De National Geographic Society investeert in innovatieve leiders op het gebied van wetenschap, verkenning, onderwijs en verhalen om ons over het wonder van onze wereld te verlichten en die wereld te beschermen.

Speelgoedset over Wetenschap

Om op een ontspannen manier meer over wetenschap te ontdekken heeft National Geographic voor jonge ontdekkers prachtige wetenschapssets uitgebracht. Zo is er een set waarmee je kristallen kunt kweken of fossielen kunnen worden opgegraven. Speelgoedsets die tot de verbeelding spreken! Een gaaf cadeau voor kinderen vanaf 8 jaar. De sets liggen nu in de grotere speelgoedzaken.

Kristallen kweken

Wij mogen de set National Geographic - Kristal Lab uitproberen. Heel gaaf, want we zijn dol op kristallen en ook op edelstenen. Stapje voor stapje leren we meer over kristallen. Nooit geweten dat je ze zelf kunt maken…

In de doos treffen we 1 zak kristalgroeipoeder (95 g), 1 zaad steen, 1 leergids met instructies, 1 vergrootglas, een houten lepel en een standaard.

Aan de slag om in drie dagen zelf een kristal te laten groeien! We mengen het kristalgroeipoeder met water, dan voegen we de speciale zaad steen toe en… tadaaaa, er groeit een kristal in een paar dagen. Het National Geographic Kristal Lab is een gemakkelijke en leuke manier om thuis een kristal te maken!

Er zijn diverse sets om zelf kristallen te kweken; van een paarse tot een glow-in-the-dark kristal.

Haaientand en dino

Ook heel gaaf zijn de sets waarmee je een haaientand of T-Rex tand kunt opgraven. In die sets zitten een beitel en borstel, vergrootglas, leergids, borstel en een spannende graafsteen (in de dino set heet het een dino-poep-exemplaar). Met de borstel en beitel ga je aan de slag om de verborgen haaien- of T-rex-tand te vinden. Gevonden? Bekijk de tand eens van dichtbij met het vergrootglas. Een leuke en leerzame manier om meer te leren over fossielen en paleontologie in de gedetailleerde leergids. In de Haaientandset kun je zelfs drie haaientanden vinden!

Vulkanen

Voor liefhebbers van vulkanen is er ook nog een speciale National Geographic - Volcano Wetenschapsset waarmee je met een mal van gips zelf een vulkaan gaat bouwen. Nadat je de vulkaan hebt beschilderd komt het écht werk… gebruik uitbarstingspoeders om een borrelende, vloeiende uitbarsting te creëren.

Wil je zo'n gave set van National Geographic hebben? Ze zijn te koop via o.a. Bol.comOverweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!

Lachen met een vrolijke gummibeer

Dit is de must have voor iedereen die dol is op gummibeertjes. Je weet wel, die gekleurde snoepjes. De Gummymals zijn grote squishy’s in de vorm van zo’n gummibeer. Niet om op te eten dus, maar wel om enorm mee te lachen.

Speelgoedbeer

De Gummymals zijn echte speelgoedberen. Okay, de aaibaarheidsfactor is laag, maar met deze rubberachtige beren kun je wel spelen. De gummibeer is gemaakt van squishy-achtig rubber zodat je de vorm van de beer kunt indrukken of oprekken. Zo krijgt het beertje een grappig gezicht. Kietel het beertje op zijn buik en hij gaat licht geven én lachen.

20 geluiden

De knuffelbeertjes zijn dus interactief. Wat niet ophoudt bij het lichtgevende buikje maar juist ook de geluiden zijn grappig. Geef jouw Gummymal een flesje en leg beertjelief daarna in bed… ahhhh zzzzzslaap. Maar, eerst even een boertje.

Nog veel grappiger zijn natuurlijk de andere geluiden; van boeren tot scheetjes. Gummymals kunnen zo’n 20 verschillende geluiden maken.

Gummymals Gummybear zijn er in de gave kleuren blauwe, geel, rood en roze. Welke gummibeer kies jij om te verzorgen? Natuurlijk is het ook heel leuk om met de gummybears samen te spelen.

Magnetisch constructiespeelgoed voor jonge kinderen

Speelgoed voor jonge kinderen… het kan best lastig zijn om iets geschikts te vinden. En natuurlijk, die eerste maanden heeft een baby geen speelgoedjes nodig. Langzaamaan zal de interesse voor – vooral gekleurde – voorwerpen en dus speelgoed komen. Maar wat is er dan écht gaaf voor jonge kinderen?

Creativiteit

Maak kennis met de wereld van SmartMax: kleurrijk en veilig magnetisch constructiespeelgoed voor jonge kinderen! Het magnetisch constructiespeelgoed staat garant voor hoogwaardige kwaliteit die de creativiteit van elk kind stimuleert. Met de My First lijn kunnen kinderen vanaf 1 jaar de magie van magnetisme verkennen en ontdekken. De extra grote onderdelen helpen hen om dit op een veilige manier te doen.

My First People

In de productenlijn van SmartMax zijn diverse basissets te vinden. Denk aan voertuigen, poppetjes en themasets. Het fijne van dit Belgische merk is dat alle onderdelen compatibel met elkaar zijn! Mix en match er dus lekker op los. Zo is er altijd een cadeautje voor de eerste verjaardag van een kind te vinden. En voor vele jaren daarna.

Mix en match

Nieuw sinds het voorjaar 2023 is de My First People set. Een set met vier figuren waarmee je bijvoorbeeld een kok, een bouwer, een tuinier, brandweerman kunt maken… of mix en match juist alle leuke gezichtjes met de verschillende hoeden en rompen om de grappigste looks te creëren!

Wat kinderen leren met dit speelgoed? Veel. Denk aan skills als; Hand-oog coördinatie, taal- en communicatie, samen spelen, kleur & vormherkenning, fantasie en creativiteit. Met SmartMax kunnen kinderen veilig de fascinerende wereld van magnetisme te verkennen.

Wij vinden deze SmartMax set Gaaf voor Jonge Kinderen!

Lees meer: Magnetisch constructiespeelgoed voor jonge kinderen

Win! Een goed en gaaf speelgoed pakket

Pal na de zomer wordt traditiegetrouw de Verkiezing Speelgoed van het Jaar gehouden. Al bijna 50 jaar een begrip en een goede raadgever bij het kopen van speelgoed of spellen. Na de vakjury komen alle speelgoedliefhebbers aan de beurt om te stemmen op hun favoriete (en al genomineerde) speelgoed. De jury test en beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met een leeftijdsklasse en duurzaamheid. In 2022 werden er diverse nieuwe categorieën toegevoegd en waren er al veel mooie winnaars. In 15 categorieën hebben zij drie winnaars verkozen. Vervolgens heeft het publiek door te stemmen op deze winnaars bepaald wie de Gouden Publieksprijzen verdient.

Goed Speelgoed

Een belangrijk speerpunt van de verkiezing is ‘Goed Speelgoed’, waar de Nederlandse speelgoeduitgevers allemaal hun bijdrage aan leveren. De winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod.

Gouden Publieksprijs

Voor 2022 is er een mooie lijst met Winnaars Gouden Publieksprijzen. We noemen ze allemaal:

Actiefiguren: Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon - Schleich

Bouw en Constructie: LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars - LEGO

Buiten en Sport: Les Papattes – Selecta Toys

Duurzaam: Wiltopia dierenverzorgingscentrum - Playmobil

Familiespellen: Renature – HOT Games

Familiespellen 10 jaar en ouder: Click! The Great Wall – Jolly Dutch

Kennerspellen: Libertalia – 999 Games

Kidult: LEGO Botanische Collectie – Orchidee - LEGO

Kinderspellen: Dodo – 999 Games      

Knutsel en Creatief: Doctor Squish Squishy Maker- BOTI

Peuter: Play-Doh Super Colorful Café speelset - Hasbro

Pluche: Magic Mixies Magische ketel met echte mist - Spectron Toys

Poppen: Gabby’s Magische Poppenhuis – Spinmaster

Wetenschap en Educatie: Het verhaal van Koning Schaak – Megableu

Voertuigen: Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck – Spectron Toys

Gaaf voor Kinderen

Wij zijn blij met zoveel winnaars.

En om dat te vieren mogen we een megagaaf en groot prijzenpakket weggeven. Wat zit er in? Het toffe buitenspel Les Papattes, waar wij al eerder over schreven. Klik hier om de review te lezen.

Het gezellige familiespel Click! The Great Wall.

De jury van Speelgoed van het Jaar schrijft hierover: “Dit is een kaartspel waar je aan de ene kant zelf heel erg bezig bent om je eigen compositie te fotograferen. Anderzijds moet je goed opletten dat een andere speler in jouw beurt geen Click roept en daarmee net de kaarten voor je neus uit de muur weghaalt en daarmee punten maakt. Goed onthouden dus.”

In het pakket zit ook Het verhaal van Koning Schaak.

Dit spel is een leuke manier voor (ook jongere) kinderen om de regels van het schaken te leren. Dat gebeurt aan de hand van gekke verhalen en plaatjes. De verhalen wekken de interesse van het kind en verlagen de drempel om aan dit ‘moeilijke’ spel te beginnen. Heel leerzaam, natuurlijk! Schaken vraagt om concentratie, overzicht, planning en (lang) vooruit denken, strategisch inzicht, volgehouden aandacht, logisch en ruimtelijk denken en fantasie. Dat laatste komt bij dit spel ruim aan bod.

AFGELOPEN - GaafvoorKinderen geeft dit supergave prijzenpakket van Speelgoed van het Jaar 2022 weg! 

Lees meer: Win! Een goed en gaaf speelgoed pakket

In actie met de Pokémon Mission Trainer

Heb jij altijd al zelf een actiefiguur willen zijn? Lees dan verder… want met Pokémon Mission Trainer kan dat!

Dit goede speelgoed is winnaar Speelgoed van het Jaar in de categorie Actiefiguren. Dat wil zeggen dat het spel door een vakjury helemaal goed is gekeurd én dat er tot 28 oktober 2022 gestemd kan worden om de Pokémon Mission Trainer ook nog de Publieksprijs te laten winnen.

Actiefiguur

De categorie ‘actiefiguren’ is nieuw bij Speelgoedvanhetjaar.nl en wij vinden dat een terechte keus. Want actiefiguren spreken tot de verbeelding en er is heel divers speelgoed van beschikbaar. Op de website van Speelgoed van het Jaar omschrijven ze de drie winnaars in de categorie als volgt:

“De geschiedenis van actiefiguren loopt veelal gelijk met helden en oorlogen. Veel eerste actiefiguren waren vechtjassen, soldaten of helden als de Hulk en de G.I. Joe figuren uit de jaren ’60, vaak gezien als de eerste moderne actiefiguren. Actiefiguren hebben de speelgoedindustrie veranderd. De tegenwoordige populariteit van vele Disney en Marvel figuren kent geen grenzen, ook onder ouderen.

Onder actiefiguren vallen de grootste merken uit de industrie, zoals Pokémon.”

Pokémon

Alle Pokémon liefhebbers opgelet… jij kunt nu dus jouw actiefiguur worden. Met de Pokémon Mission Trainer is het jouw missies om acties uit te voeren waarbij je zoveel mogelijk Pokémon moet vangen. Dus hup, in de benen en aan de slag. De gevangen Pokémon kun je op de trainerkaart bijhouden.

Spring, kruip of schudt

Je krijgt de instructies van de Pokémon detector. Dit is een soort platte bol die je gemakkelijk in je hand vast kunt houden. Deze detector vertelt je met aanwijzingen en lichtsignalen wat je moet doen: springen, kruipen, naar links of rechts of… schudden met je detector om de Pokémon te vangen.

Hilariteit alom!

Je kunt dus met de Pokémon Mission Trainer zowel binnen als buiten actief aan de slag.

Natuurlijk ook gezellig om samen te spelen. Want, Pokémon is nog altijd een rage en dus wil iedereen wel met dit actiefiguur in actie komen!

GaafvoorKinderen mag een Pokémon Mission Trainer weggeven! 

Lees meer: In actie met de Pokémon Mission Trainer

Goed spelen… met Lego

In 2022 zijn er maar liefst twee LEGO-winnaars bij Verkiezing Speelgoed van het Jaar. In de categorie Bouw en Constructie is Lego City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars één van de drie winnaars. En in de categorie Knutsel en Creatief is de Lego Dots - Eenhoorn Creatieve Gezinsset een winnaar. Fantastisch! Want wij zijn fan van Lego. En met ons vele anderen. Waaronder dus ook de jury van SpeelgoedvanhetJaar.nl.

Stem op 'Goed Speelgoed'

De Verkiezing staat voor 'Goed Speelgoed'. Wat ze daarmee bedoelen? Alle winnaars zijn: veilig & getest; origineel & geen namaak; kwalitatief & optimaal speelplezier biedend; zo duurzaam mogelijk; inclusief, 'Goed Speelgoed' sluit niemand uit en 'Goed Speelgoed' koop je bij de specialist.

Voor Lego zit dat dus wel snor.

Vind jij creatief met Lego bezig zijn ook zo gaaf? Breng dan nog tot 28 oktober je stem uit op www.speelgoedvanhetjaar.nl zodat jouw favoriet misschien wel Publiekswinnaar wordt… en jij kunt er nog speelgoed mee winnen ook.

Lego City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars

Dit is een speelset waarmee je het bouwen van een ruimteschip en daarna een avontuurlijke missie die via de LEGO Bouwinstructies app op een smartphone of tablet afgespeeld kan worden combineert. Maar mocht je geen device hebben, dan is gewoon lekker spelen met het constructiespeelgoed ook heel gaaf. Lekker bouwen! Altijd gaaf voor jong en oud.

Heb je wel een smartphone of tablet dan is die app echt iets extra’s. In de missies komen opdrachten voor die aanzetten tot het verder bouwen met Lego. Je speelt een digitaal verhaal in de app en je gaat uitdagingen aan waarmee je met de bouwmaterialen tot een oplossing moet komen. Je kunt ook verder met de personages uit de digitale missies. Speel het na, bouw het na.

De jury van Speelgoed van het Jaar omschrijft het zo in het rapport: “De interactie tussen het concrete constructie- en fantasiespel en de digitale wereld past helemaal bij de huidige generatie kinderen. Het geheel stimuleert probleemoplossend vermogen, fantasie(spel), en constructieve en digitale vaardigheden. De kinderen spelen met hun karakters de hoofdrollen in de avonturen, waardoor ze nog meer betrokken en gemotiveerd worden.”

Creatief met Lego Dots

Een gave winnaar in de categorie Knutsel en Creatief is Lego Dots - Eenhoorn Creatieve Gezinsset. Het woordje ‘gezinsset’ vinden wij wel apart, want je hoeft je niet met het hele gezin over deze creatieve uitdaging te buigen. Gewoon gezellig met een vriendin creatief aan de slag is ook helemaal prima. Een creatie afmaken en laten zien aan iedereen, is een mooie beloning.

Eenhoorn

Aan de slag met deze knutsel/constructieset… je kunt op vele manieren een gaaf en kleurrijk voorwerp maken met deze Lego set. De eenhoorn staat natuurlijk centraal, want zo heet de set nou eenmaal. En eenhoorns zijn nog altijd hip en gaaf. Maak bijvoorbeeld een bakje in de vorm van een eenhoorn en kleurige minitegeltjes met teksten.

Laat je creativiteit de vrije loop of werk lekker met de instructies waarmee je de verschillende voorwerpen in elkaar zet. Soms moet je wel wat geduldig zijn… een goede oog/handcoördinatie en fijne motoriek wordt op de proef gesteld. Maar, van het eindresultaat word je vast blij en kun je trots op je kamer neerzetten.

Gaaf! Bouw je eigen Pinball Machine

Een flipperkast heeft vaak aantrekkingskracht op kinderen. Schiet de bal door de kast en hopelijk maakt het lekker veel geluid. Echt leuk! Maar je moet ervoor naar een speelhal… Bij Smart Toys & Games pakken ze het iets anders aan, maar toch kun je na het bouwen van je eigen ‘pinball machine’ leuk gaan flipperen.

Bouw en constructie

Supergaaf, want Smartivity Pinball Machine in de categorie Bouw en Constructie van Speelgoed van het Jaar 2022 als winnaar (samen met twee andere leuke sets) uit de bus gekomen. Voor je dus met dit spel aan de slag kunt, moet je eerst bouwen. Yeah! Maar dan heb je wel wat. Een eigen, houten flipperkast.

Bouw je eigen functionerende, houten flipperkast! Steek eerst dus wat tijd in het bouwen van de houten onderdelen. Wonderlijk: je hebt geen lijm nodig. Je bouwt met elastiekjes. Je geduld wordt dus even op de proef gesteld. Eerst de stap-voor-stap instructies volgen en dan lekker flipperen!

De vakjury van Speelgoed van het Jaar omschrijft het als volgt: “De Smartivity Pinball Machine is constructiespeelgoed waarmee je met houten elementen een flipperkast kan bouwen. Het bouwen vraagt oog voor detail en is een hele klus, maar levert een echt werkende flipperkast op, waarmee gespeeld kan worden. Het bouwen is leerzaam en uitdagend en zal soms ondersteuning vragen van een volwassene om frustratie te voorkomen. Doordat kinderen tijdens het bouwen zien hoe de onderdelen in elkaar grijpen, leren ze er ook iets mee over mechanica. Stimuleert ruimtelijk inzicht en constructieve vaardigheden. Ook goed voor de volgehouden aandacht.”

Smartivity Pinball Machine

Kinderen vanaf een jaar of acht kunnen – met wat hulp – de flipperset in elkaar bouwen. Dit bouwpakket werkt volgens de S.T.E.M.-leermethode: Science, Technology, Engineering en Mathematics. Zit al het eco-vriendelijk hout op de juiste plaats, dan kan het spelen op de pinball machine beginnen.

GaafvoorKinderen vindt Smartivity Pinball Machine gaaf! 

Lees meer: Gaaf! Bouw je eigen Pinball Machine

Les Papattes is Gaaf voor Kinderen

Dit jaar is de Verkiezing Speelgoed van het Jaar (in 2022) anders. Er zijn veel meer categorieën (gaaf!) en we noemen ze allemaal ‘winnaars’. Per categorie zijn er drie winnaars. Dat betekent dat de vakjury dus veel speelproducten goed vindt. Top! Wat wel is gebleven bij de verkiezing is de Publieksprijs.
Stem op jouw favoriet
Tot 28 oktober kan iedereen op het favoriete product stemmen. Dat kan via www.speelgoedvanhetjaar.nl. Dat vinden wij Gaaf voor Kinderen. Dus wat ons betreft is iedereen winnaar. Omdat wij van spelen houden zullen we een aantal producten reviewen en we trappen af met één van de drie winnaars bij Speelgoed van het Jaar in de categorie Buitenspeelgoed: Les Papattes.
Hout
Les Papattes is verkozen tot buitenspeelgoed van het jaar. Genoeg reden dus om het spel met de houten schijven te testen. Wat direct opvalt: houten speelgoed. Dat ziet er niet alleen supergaaf uit, het is ook duurzaam. Het spel wordt geleverd in een mooie houten meeneemkrat. De inhoud: houten schijven met pootafdrukken (papattes genaamd), een touw met aan weerszijden een houten schijf en boekje met spelregels. Kijk, daar moeten we even goed in kijken.
Rivier
Het touw met aan elk uiteinde een houten schijf met een afbeelding van een krokodillenpoot blijkt de rivier te zijn. Dit touw van drie meter lang leg je de grond en dit is de rivier. Je neemt zo’n zeven meter afstand van deze touwrivier en vanaf dat punt ga je de houten schijven straks gooien. Niet te ver, niet óver het touw want daar zwemmen krokodillen. Zij ‘eten’ jouw houten schijf op en dan verdien je geen punten.
Pootafdruk
Dit buitenspel kun je tot vier personen spelen, want er zijn houten schijven met vier verschillende pootafdrukken. Per pootafdruk zijn er vier ‘papattes’, de houten schijven met een gekleurde zijkant. Er zijn blauwe voor Lou de Zebra, oranje voor George de Leeuw, grijze voor Tod de Olifant en groen van Zoë de Gazelle. De afbeelding van de pootafdruk geeft ook het dier aan. Een leuke en leerzame manier voor kinderen om zowel kleuren te leren als pootafdrukken te herkennen.
Wij gaan aan de slag met Les Papattes en leggen het touw met krokodillenpoten op zo’n zeven meter afstand bij ons vandaan, in het gras. Je kunt het ook prima op het zand spelen, dus neem dit buitenspeelgoed gerust mee naar de camping, het strand of speel het zoals wij gewoon ergens buiten op een grasveldje. Heerlijk, spelen in de buitenlucht!
Gooien maar
Wat wij zo gaaf aan dit buitenspel vinden, je kunt het met jong en oud spelen! Is zeven meter te ver om te werpen voor jonge kinderhandjes, dan zet je toch een paar stapjes naar voren… Wel even goed met elkaar afspreken.
Het verhaal rondom Les Papattes gaat zo: de dieren op de savanne hebben dorst en gaan naar de rivier. Jij bent een dorstig dier en wil drinken bij de rivier, maar je wilt natuurlijk niet opgegeten worden door de krokodillen die zich daar verstoppen. Dus, gooi je houten schijf niet óver het touw de rivier in. Je probeert jouw houten pootafdruk voor de rivier te gooien, met de afbeelding naar boven, zo dicht mogelijk bij. 
Het is ook nog eens belangrijk dat je pootafdruk zichtbaar blijft, want dat levert punten op.
In het juryrapport van Speelgoed van het Jaar staat: “Leuk om samen actief bezig te zijn en goed voor de oog/handcoördinatie en ‘ballistisch inzicht’.” Wij vinden Les Papattes Gaaf voor Kinderen omdat het hout speelgoed is voor buiten, het stimuleert de motoriek en samen spelen en het is op een leuke manier leerzaam (pootafdrukken en kleuren herkennen en hoofdrekenen).
 
Wil je meer weten over het buitenspel Les Papattes?
Kijk dan verder op lespapattes.nl.
 
Het is o.a. te koop bij Bol.com.
Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!

Dit is Goed Speelgoed!

September… de pepernoten liggen in de winkels en de speelgoedgids valt bijna in de brievenbus. Dan is het ook tijd voor de bekendmaking van Speelgoed van het Jaar 2022. Een aantal jaar geleden was ik daar nog nauw bij betrokken, maar inmiddels is er veel veranderd. Waar ik als persoon blij mee ben! Graag vertel ik je dus meer over Goed Speelgoed.

Tijdens de zomervakantie heeft een deskundige jury 156 stuks speelgoed uitgebreid getest en beoordeeld. Op de website van Speelgoedvanhetjaar.nl kun je lezen dat speelgoedfabrikanten zelf producten kunnen insturen, dat waren er dit jaar dus 156… Gelukkig zijn er dit jaar heel veel categorieën zodat er ook kans is voor onbekendere merken en nieuwkomers. Nu zijn er drie winnaars per categorie en er zijn maar liefst 15 categorieën! Meer kans dus als speelgoedfabrikant om je zichtbaar te maken. De website van de Verkiezing is heel transparant en je kunt er ook zien wat een speelgoedfabrikant moet betalen voor deze deelname. Dat terzijde, maar ik stip het wel graag even aan. Speelgoed blijft dikke handel. Dat mag, prima. En daarom is het juist ook fijn dat een jury kijkt naar ‘goed speelgoed’.

Aanmoediging

Gaaf en opvallend vind ik de aanmoedigingsprijs, die deze eerste keer is gewonnen door de Belgische Maxime (11 jaar) die het rekenspel MaXimaal ontwikkelde.

Dit jaar is de verkiezing vernieuwd om het kopers van speelgoed nog makkelijker te maken. De categorieën zijn verdeeld naar onderwerp. Zo zijn er dit jaar winnaars in categorieën als Buitenspeelgoed, Kidult, Poppen, Pluche en Wetenschap en Educatie. Hiermee wil de verkiezing zich nog beter inzetten om iedereen die speelgoed wil kopen te begeleiden bij het vinden van passend speelgoed.

De totaal 46 winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod. Dit is belangrijk omdat speelgoed op met name niet-Europese websites lang niet altijd goed en veilig is.

Duurzaamheid

Alle inzendingen zijn door de vakkundige jury, bestaande uit deskundigen uit de speelgoedbranche, beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met de categorie en duurzaamheid.

Publiek kiest het allerbeste speelgoed

Wat de verkiezing interessant maakt is dat jij als consument tot en met 28 oktober een keuze kunt maken uit deze winnaars, via https://www.speelgoedvanhetjaar.nl/. Zo wordt bepaald wie de Publieksprijs verdient. Stemmers maken kans op mooie prijzenpakketten. Op 8 november vindt het Nationale Speelgoed Gala plaats waar de winnaars van de publieksprijzen bekend worden gemaakt.

Per categorie zijn drie winnaars uitgeroepen: (klik om verder te lezen) 

Lees meer: Dit is Goed Speelgoed!