Spellen

Gespeeld: Kinderspel Dodo

Het spel Dodo (van 999games) is winnaar bij Speelgoed van het Jaar in de categorie Kinderspellen. Een extra reden voor ons om het te testen. GaafvoorKinderen-fan Elsbeth heeft het spel voor ons gespeeld samen met haar kinderen van 11 en 7 jaar.

Tester aan het woord

“Wat leuk dat wij Dodo mochten testen. We zijn gek op spelletjes spelen! Bij het open maken van de doos valt direct het gekke balletje op, het ei van Dodo. Met een speciaal mechaniekje in het balletje zal de bal heel langzaam (en dan opeens een tikje sneller) een hellend valk afrollen. En dat is dan ook de rode draad van dit spel. Het ei gaat het nest uit en aan de rol, de rots af. Aan ons de taak om zo snel mogelijk bruggen te bouwen waarover het ei veilig naar beneden kan rollen. Dat doe je door om beurten te dobbelen en gelijke fiches te pakken. Dit gaat door een combi van puur geluk of door te onthouden welk fiche waar ligt (memorie). Samenwerken dus! Snelheid is troef, evenals een goed geheugen. Dat lukt ons aardig. We hebben een keer verloren en een keer gewonnen. Je kunt het spel met verschillende opties spelen (moeilijker of makkelijker).

Het is een leuk spel, we houden van het samenwerken. Iedereen krijgt de kans wat bij te dragen. Tegelijkertijd is het echt spannend. Want dat ei maakt onvoorspelbare bewegingen. Erg leuk bedacht!! En mooi uitgevoerd. Het zit stevig in elkaar.”

Dodo is een gaaf kinderspel!

Dat vindt ook de jury van SpeelgoedvanhetJaar.nl. zij schrijven in hun rapport: “Het doel van dit coöperatieve spel is om het laatste ei van de bedreigde Dodo te redden. Het ei valt ui haar nest en de spelers moeten paden langs de rots bouwen zodat het ei niet naar beneden valt, maar over de paden naar beneden rolt. Deze paden worden verkregen door met een dobbelsteen te gooien en dan een fiche te vinden met daarop hetzelfde plaatje als op de dobbelsteen.

De fiches liggen op hun kop, dus in het begin moet je raden, maar het is handig om te onthouden waar welke fiches liggen, zodat het vinden de volgende keren makkelijker gaat. Terwijl de spelers om de beurt de dobbelsteen gooien en fiches proberen te krijgen om de paden te bouwen, rolt het ei naar beneden. Meestal langzaam, maar soms ook plotseling snel. Het spel is een race tegen de tijd en dat zorgt voor spannend speelplezier, vooral als het ei ineens sneller gaat. Goede oefening voor het ruimtelijk geheugen en om samen te werken om een doel te bereiken.”