Gaaf voor Kinderen

Met drie generaties op reis in Nedersaksen

Meergeneratie-vakanties zijn al een tijdje een trend. Opa's en oma's, ouders en kleinkinderen willen meer quality time met elkaar doorbrengen. Een bestemming moet dan voor alle leeftijdsgroepen en interesses veel te bieden hebben om de gezamenlijke vakantie tot een succes te maken. Nedersaksen presenteert zich als bestemming die geschikt is voor gezinnen, voor jong én oud. Met de actie "Nederlanders testen Nedersaksen" mocht de doelgroep zelf testen of Nedersaksen dit waarmaakt.
Familie
Gezinnen en grootouders met kleinkinderen konden zich opgeven om kans te maken op een week gratis vakantie. De jury koos uit de meer dan 500 inzendingen de familie van Well uit Veghel. De familie bestaat uit opa, oma, vader, moeder en vier kinderen in de leeftijd van 3 tot 11 jaar. In augustus brachten ze een week vakantie door in Osnabrücker Land en het natuurgebied langs de Mittelweser. De achtkoppige familie, die nog nooit eerder in Nedersaksen was geweest, beleefde zeven dagen vol activiteiten en ontdekkingen.

Lees meer: Met drie generaties op reis in Nedersaksen

Spectaculaire Deense vuurtoren weer toegankelijk

Een van de meest spectaculair gelegen vuurtorens ter wereld, die bij Rudbjerg Knude aan de noordkust van Jutland in Denemarken, is sinds kort (april 2016) weer toegankelijk voor het publiek. Gaaf voor Kinderen nam in 2014 een kijkje bij de vuurtoren en in de schitterende omgeving van Noord-Jutland (lees verder). Wie de vuurtoren wil bezoeken moet niet meer lang wachten, want de voor de helft door een wandelend duin bedekte toren zal volgens deskundigen binnen 10-15 jaar in zee storten door erosie van de steile kust ter plaatse.

In 1900 
De vuurtoren van Rudbjerg Knude, ten zuiden van het kustplaatsje Lønstrup in Noord-Jutland, werd in het jaar 1900 in gebruik genomen op 60 meter boven de zeespiegel. De 23 meter hoge toren werd vele jaren door het stuifzand bedreigd, raakte steeds meer bedolven en moest in 1968 buiten bedrijf worden gesteld. De toren werd daarna een van de belangrijkste toeristische attracties van noordelijk Jutland. Om een snelle ondergang te vermijden en het publiek tegemoet te komen besloten de aan de bouwsector verbonden particuliere filantropische organisatie Realdania en het Deense equivalent van Natuurmonumenten (Naturstyrelsen) een actie te beginnen om de toren voorlopig te redden. Er is een nieuwe trap naar de toren aangelegd, een uitkijkplateau gebouwd, een caleidoscoop geïnstalleerd, er kwamen meer parkeerplaatsen en de fraaie omgeving kreeg paden met goede bewegwijzering. Het project is onlangs met succes afgesloten.
Realdania en Naturstyrelsen hebben gezamenlijk besloten een betere toegang te verschaffen aan tien waardevolle plekken in het Deense landschap. De bedreigde vuurtoren van Rudbjerg is een van de uitverkoren projecten. Meer informatie: www.visitdenmark.nl/noord-jutland

Denemarken doen met kinderen

Gaaf voor Kinderen was in de meivakantie van 2014 in Denemarken. In Legoland Billund om precies te zijn. Niet alleen het attractiepark is een aanrader, juist ook de periode om Denemarken te bezoeken, is perfect. Dat lezen wij ook in het recente persbericht van VisitDenmark: “Steeds meer Nederlandse gezinnen gaan in de meivakantie naar Denemarken. Ze verblijven dan vooral in vakantiewoningen. Toerismeorganisatie VisitDenmark ziet bij deze verblijfsvorm in april-mei 2015 een stijging van 33% ten opzichte van 2014, in totaal zo'n 165.000 overnachtingen. En volgens verschillende reisorganisaties zet deze trend zich dit jaar voort.”
NINJAGO World
En er is meer nieuws, zeker rondom het familiepark LEGOLAND Billund. Half maart 2016 is NINJAGO World, een 5000 m² groot gebied rond het ninja-thema en de populaire productlijn NINJAGO, geopend. Het nieuwe gebied omvat twee indoor attracties en drie outdoor activiteiten. De hoofdattractie is NINJAGO The Ride, waarbij bezoekers worden blootgesteld aan warmte, kou, wind en water. De attractie van 1200 vierkante meter werd in Canada vervaardigd en kan worden gezien als een wereldprimeur. Een geheel nieuwe technologie, speciaal ontwikkeld voor LEGOLAND, maakt het de bezoekers mogelijk met handbewegingen bijzondere krachten te ontwikkelen. Gaaf! Wie weet volgt onze recensie over deze rit nog. Als we Denemarken weer bezoeken. Al zit de kans er dan in dat we een rondreis door het Scandinavische land maken. Bij onze FamilyTravelBlogger collega KidsErOpUit hebben we een artikel gelezen over een rondreis door Denemarken met kinderen waarin een duidelijk overzicht staat van de kosten van zo’n rondreis én er natuurlijk veel tips om te doen met kinderen staan.

Kidskompas Denemarken

Wat ons enthousiasme over Denemarken ook weer heeft aangewakkerd is het verschijnen van Kidskompas Denemarken. Een supergaaf naslagwerk over het land en is zowel bedoeld voor kinderen als de ouders. Voorin kan het kind zelfs het boekje personaliseren met een foto en info zoals  ‘ik ben op vakantie geweest met’. Natuurlijk staan er veel weetjes en praktische tips in, zoals hoe zit het met de Vikingen die hier geleefd hebben en wat zijn typisch Deense gerechten (zoete broodjes en voor kinderen zijn er frikadeller – vis- of vleeskoekjes). De auteurs, bedenkers en uitgevers van de reeks Kidskompas kom ik regelmatig tegen - Janneke van Amsterdam & Dagmar Jeurissen – en ik weet dat zij alle tips zelf checken, ter plaatse. Janneke: “De keuze voor Denemarken was snel gemaakt; dit land staat namelijk bekend als meest kindvriendelijke vakantieland in Europa.”
Kidskompas Denemarken is opgedeeld in overzichtelijke regio’s en uiteraard ontbreekt ook Kopenhagen niet. De regio’s die aan bod komen zijn: Jutland, Funen, Seeland, Kopenhagen, Bornholm en Møn, Falster en Lolland. Per regio worden tal van activiteiten en bezienswaardigheden beschreven die bij uitstek geschikt zijn voor gezinnen. Deze variëren van krabbetjes zoeken (en hoe vang je die eigenlijk?) tot Sommerlande (Deense recreatieparken), openluchtmusea, bijzondere strandplekken en aquaria.

Herfstvakantie in kindvriendelijk Jutland

Gaaf voor Kinderen was in de meivakantie in Noord-Jutland. Wij hadden een fantastische week. Nu de blaadjes langzaam aan de bomen aan het verkleuren zijn en de volgende vakantie zich aandient, vragen wij ons af… hoe is het in de herfstvakantie in Jutland, het grote schiereiland van Denemarken? VisitDenmark komt juist op dat moment met veel fijne informatie over de herfstvakantie: van Halloween in LEGOLAND Billund tot Vikingactiviteiten in Ribe en van glasblazen en halsketting ontwerpen in kustplaatsje Ebeltoft tot hout- en zandsculpturen bewonderen in Blokhus. 

Lees meer: Herfstvakantie in kindvriendelijk Jutland

Kinderattracties rond het Gardameer

Joepie, we gaan waarschijnlijk naar het Gardameer op vakantie! Papa en mama zijn druk op zoek naar de beste plekjes, maar ik heb alvast even gekeken wat er voor ons allemaal te beleven is. En wauw, wat een gave plek is het Gardameer voor kinderen, ik kan niet wachten tot we gaan! Hopelijk gaan we kamperen want op een camping maak ik altijd heel snel vriendjes en vriendinnetjes. Er zijn mooie campings, lijkt me echt heerlijk om daar staan… bekijk de campings hier maar eens.

Het Gardameer

Natuurlijk is het Gardameer op zichzelf al genoeg om elke dag lekker in te zwemmen en op de strandjes te spelen. Ik heb een nieuw supergroot waterpistool dus reken maar dat die meegaat naar Italië! Ik wil ook zeker een keer gaan varen op het meer, lekker koel als het zo warm is en misschien mogen we wel een keer een kano huren. De omgeving is trouwens ook heel gaaf. Rondom het Gardameer ligt een bergachtig gebied waar ik met papa wil gaan wandelen. Misschien vind ik dan wel weer een paar mooie stenen voor mijn verzameling! En na zo'n wandeling willen we natuurlijk een echt Italiaanse ijsje, ik denk dat ik vanille en bosbessen ga kiezen.

De omgeving

In de buurt van het Gardameer zijn een paar hele leuke attractieparken. Ik denk jammer genoeg niet dat we ze allemaal mogen bezoeken, maar ik heb met mama afgesproken dat we in ieder geval naar Gardaland gaan. Dat is het grootste attractiepark van Italië! Er is ook een aantal waterparken met gigantische glijbanen, wie weet is er eentje bij onze camping in de buurt… Wat me ook heel leuk lijkt is om met de kabelbaan naar een bergtop te gaan, dat kan namelijk ook bij het Gardameer en dat heb ik nog nooit gedaan! En mama wil graag naar het schiereiland Sirmione, dat lijkt mij ook wel mooi en ze hebben er vast ook lekkere ijsjes!

Cruise met kinderen

Soms kan het best lastig zijn om een leuke vakantie uit te zoeken waar ook je kinderen volop plezier aan kunnen beleven. Het aanbod vakanties is enorm waardoor het maken van een weloverwogen keuze moeilijk kan zijn. Toch zijn er vakanties die er met kop en schouders bovenuit steken. Zo kun je een cruisevakantie met je kinderen boeken. Er zullen niet veel mensen in je omgeving zijn die ooit een cruisevakantie met hun kinderen hebben gemaakt en alleen daarom al is het de moeite waard om eens te proberen!

Waarom een cruise met kinderen zo leuk is

Een cruise met kinderen is leuk omdat zowel jij als je kids volop plezier kunnen beleven tijdens de vakantie. Veel cruiseschepen zijn gedeeltelijk ontworpen voor gezinnen met kinderen. Er is een groot aanbod van cruiseschepen met diverse kinderfaciliteiten aan boord. Je kunt bijvoorbeeld denken aan diverse attracties en activiteiten: Klimwand, Kinderclub, Zwembad, Openluchttheater, Sportfaciliteiten, Bowlingbanen, Bioscoop, Kinderbuffet en er zijn zelfs cruiseschepen met een schaatsbaan of mini-golf.

Voordelig op cruisevakantie met de kinderen

Cruisen is duur… dat denken veel families. Maar bij verschillende cruiseaanbieders kunnen kinderen tot een bepaalde leeftijd zelfs gratis mee op reis. Daarnaast wordt er vaak volop korting verleend wanneer (meerdere) kids mee op cruisevakantie gaan. 

Lees meer: Cruise met kinderen

Uitstapjes op kinderhoogte

Vakantie in Denemarken, in Noord-Jutland om precies te zijn, blijkt voor ons superzonnig uit te pakken. Het ‘hoge Noorden’ van Denemarken is dan wel zo’n 1000 kilometer voor ons rijden, maar dan hebben we ook een week lang zon (in mei!). Dat is genieten. Genieten van en met het gezin, in een ruim vakantiehuis direct aan zee bij Skallerup Seaside Resort én in de omgeving valt veel te ontdekken op ‘kinderhoogte’. Ons verblijf in het ruim opgezette vakantieresort is in een andere tekst op Gaaf voor Kinderen te lezen. Nu trekken we onze schoenen aan en gaan op stap.

Uitstapjes maken

We gaan vissen kijken in het Nordsøen Oceanarium in Hirtshals. De brochure laat ons een bijzondere vis zien, de maanvis (ook wel klompvis genoemd). Wauw, wat een grote vis. Voor de deur van het Oceanarium zien we al meteen een beeld in de vorm van de maanvis. Binnen leren we van alles over de Noord-Zee en kunnen we met een app zelf aan de slag. Het schrikeffect bij het tv-scherm waar opeens een haai opduikt is groot en kleine Pien (5) is even van slag. We lopen dus snel door naar het enorme aquarium. Indrukwekkend groot en wat veel vissen. Schitterend! Maar waar is de maanvis? We zoeken lang en even krijgen we het gevoel dat we het water nog in moeten om te gaan zoeken (wat overigens echt kan, als je kunt duiken en een afspraak hebt gemaakt). Het blijkt dat pal voor Pasen dé maanvis is overleden. Gelukkig zal er vanaf de zomervakantie wel weer een maanvis rondzwemmen. Wij genieten natuurlijk van alle andere vissen en wandelen via een glazen tunnel naar buiten waar net de zeeleeuwen worden gevoerd. Buiten kunnen de kinderen spelen op speeltoestellen en leuke waterproefjes doen. Sowieso is het Oceanarium op een leuke en speelse manier leerzaam voor de kinderen. 

Lees meer: Uitstapjes op kinderhoogte

Eerste vliegvakantie met de kids

Gaaf voor Kinderen ontvangt zo nu en dan een spontane reactie van lezeressen. Dat is altijd gaaf! Zeker als de tekst ook nog eens geplaatst mag worden. Marstyle heeft dit voor ons geschreven: Manlief zit er aardig doorheen met zijn stressvolle baan, dus ik ben me al weken aan het verlekkeren aan alle vakantieparken in Nederland. Welke is net even goedkoper, welke heeft de leukste extraatjes, de mooiste huisjes? Ergens in april zouden we gaan. De man maakt echter een statement: “Ik wil zon! Zullen we toch niet gaan vliegen?” Voor we kinderen kregen bespraken we samen – na vliegreisjes met krijsende kids aan boord - dat we dit pas zouden doen als ze groter waren. Maar oh, ik krijg de kriebels. Heerlijk zon! Hoe fijn zou dat zijn? De meiden zijn nu 1,5 en 3, dus het zou best kunnen. Ze lopen zelf, geen gedoe meer met flesjes, tuitbekers en ander babygeneuzel. Ik ben om! 

Lees meer: Eerste vliegvakantie met de kids

Maak een magische feeëntocht door de Franse Ardennen!

”You’re a wizard, Harry”, waren de legendarische woorden waarmee meer dan tien jaar geleden magie, tovenaars en heksen in een klap wereldwijd weer op de kaart werden gezet. Wij zijn dol op alles wat met magie te maken heeft. Het allerleukste is dat je voor een betoverende ervaring niet naar Florida, Londen of Parijs hoeft! Op een steenworp afstand (slechts 320 km vanaf Utrecht) wacht er een sprookjesachtige belevenis op je, dichtbij in de Franse Ardennen.  

Legendenroute

De geschiedenis van de regio is rijk aan mythen en legenden. Hoe kan het ook anders met dat spannende landschap van verborgen valleien, donkere bossen en wilde rivieren. De meeste verhalen bestaan al eeuwen en zijn van generatie op generatie doorverteld. In de vallei van de Semois doen flarden mist denken aan de feeën die rond het dorp van Hayons vliegen. In de vallei van de Lesse worden de mooiste paadjes bewaakt door kabouters en in het grote Ardense bos klinkt, als je héél goed luistert, nog altijd de hoefslag van het Ros Beiaard, dat met de vier Heemskinderen op de rug uit handen van Karel de Grote probeert te blijven. De nieuwe Legendenroute in de regio is een samenwerking met België en is maar liefst 450 km lang. De route gaat dwars door deze betoverende wereld, waarbij elke etappe zijn eigen mysterieuze verhaal vertelt. Deze sprookjesachtige belevenis in de streek is geschikt voor iedereen met een grote fantasie: van papa’s en mama’s tot opa’s en oma’s en natuurlijk toverleerlingen van 2 tot 12 jaar.

Lees meer: Maak een magische feeëntocht door de Franse Ardennen!

Doe Denemarken… in de meivakantie

Yes! Ik ben zo blij, want wij gaan in mei naar Denemarken. De meivakantie is een ideale periode om met het gezin Denemarken te ontdekken. Ik heb twee weken vakantie en dus stap ik met papa en mama in de auto naar het noorden. Het weer is vaak al aangenaam en de accommodaties zijn prettig geprijsd omdat het in Denemarken laagseizoen is. Denen hebben dan geen vakantie! Trouwens de meivakantie is iets typisch Nederlands… perfect dus om dan een vakantie te boeken.

Dichtbij en kindvriendelijk

VisitDenmark heeft zelfs een speciale, zeer informatieve, website gelanceerd over de meivakantie in Denemarken. Je leest op www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk alles over de dichtbij bestemming. Bovendien, zeer kindvriendelijk. Dat zie je ook wel in het gave filmpje Kids in Denmark. Wij gaan er de natuur verkennen, maar absoluut ook naar Legoland en naar Noord-Jutland. Legoland heeft een nieuw spookhuis en veel meer overnachtingsmogelijkheden voor een minimaal budget (een camping en hostel). Ik verheug me enorm op het bezoek. Al mocht ik al een keer eerder rondkijken in Legoland (klik hier voor het artikel)… maar Noord-Jutland met de unieke natuur, achtbanen en dierentuinen is nieuw voor mij. Daar gaan we in de meivakantie echt veel ontdekken…

Lees meer: Doe Denemarken… in de meivakantie