Gaaf voor Kinderen

Veel te beleven op Texel

Natuurlijk is een weekendje Texel erg leuk. Maar wat te denken van gewoon een dagje Texel? Dat is gaaf! En aan het eind van de dag, terug met de Teso, voelt het absoluut of je een heel weekend weg bent geweest. Enthousiast vertrekken wij zaterdag vroeg in de ochtend naar Den Helder. De auto parkeren we bij de ferry en stappen rustig aan boord. De overtocht naar Waddeneiland Texel voelt direct als vakantie. Dág vaste land, hoi Texel. Aan de overkant huren wij zo’n ontzettend leuke kindertandem bij Fietsenverhuur Veerhaven Texel en stappen op, richting dijk. Pfff, pittig windje en het lijkt wel of je die wind altijd tegen hebt. Niet getreurd, trappen en genieten. Langs de dijk lopen lieve lammetjes en Texelaars. Bij Schapenboerderij Rozenhout knuffelen wij lammetjes en drinken een kopje koffie in de schuur. We kopen later een stukje schapenkaas bij Kaasboerderij Wezenspyk en fietsen dan door voor een heuse belevenis.

Bonte belevenis

Texel is prachtig om overheen te fietsen, overal weilanden met schapen en vogels, het geluid van de natuur en het liefst een zonnetje er bij. Juist als die zon later op de dag gaat stralen stappen wij binnen bij De Bonte Belevenis. Op dit landgoed trekt inderdaad een keur aan bonte kleuren aan je oog voorbij. Wij kopen een knipkaart voor vier belevenissen en schuiven dan in het restaurant aan, aan een lekkere lunch met verse broodjes. Later komen we zeker in de theeschenkerij voor de verse appeltaart. Het ruikt er zo lekker. De kids zijn echter niet te houden en willen naar de zeepmakerij. En naar de bakkerij, kaarsenmakerij en papierschepperij. Dat zijn de doe-dingen op onze strippenkaart. We lezen later dat je ook met volwassenen likeur kunt maken of naar de bierbrouwerij kunt. Voor ons nu op naar de kaarsen. 

 

Hmmm, het ruikt in dit kleine winkeltje in de grote schuur naar warm kaarsvet. Na een uitleg van ome Joop en het kiezen van een vorm van de kaars, kiezen we kleine stukjes gekleurde kaars uit. Die stukjes kaars doen we in de vorm om later transparant kaarsvet over te (laten) gieten. Dan tijd om de kaars te laten uitharden en in de tussentijd zelf verse broodjes te bakken. In de bakkerij krijgen we een stuk brooddeeg en gaan ambachtelijk aan de slag met de vorm. We worden ook hier geholpen door een zeer vriendelijke en gezellige deskundige. De pauw staat voor de deur te pronken en wil eigenlijk ook wel een stukje brood. Terwijl onze broodjes afgebakken worden, kunnen de kids buiten spelen, lammetjes voeden, met de skelters racen… en wij, drinken een Texels biertje.

Zeep maken

Zoonlief komt enthousiast aangerend, want hij heeft een papiertje geschept. Hoe? “Gewoon met een schep door een bad”, is zijn uitleg. Op dus naar de papiermakerij waar een gezellige dame uitlegt dat we inderdaad in het bad een papierpap vinden wat we kunnen scheppen. Vandaag is het groen, maar aan de hoeveelheid geschept papier aan de zijkant te zien is er iedere dag een andere kleur. We scheppen papierpap en moeten dit laten drogen. Langer dan alle andere producten, dus we mogen een kant-en-klaar papiertje meenemen. Dan is het tijd om zelf zeep te maken. Na een interessante uitleg gaan wij ook hier aan de slag met kleine stukjes zeep die, net als bij de kaarsen, worden overgoten om één geheel te maken. Terwijl die zeepjes aan het uitharden zijn, gaan we de kaars ophalen, het zelfgemaakte broodje proeven en verder spelen. Dit is een belevenis! Eigenlijk is een middag te kort, maar onze ferry vertrekt dadelijk naar het vaste land. Snel dus de zeep halen, langs het winkeltje van De Bonte Belevenis en hup op de fiets. Wij genieten nogmaals van het uitzicht op al die leuke schapen en leveren onze tandem in. Zeker weten dat wij dit uitstapje nog een keer gaan doen! Texel is Gaaf voor Kinderen. www.texel.net