Kindermode

Stoere schoenen voor jongens

Wat is dat toch? Dat in de zomervakantie de voeten wel een maat (of twee) lijken te groeien bij kinderen. Nou vinden onze kids het sowieso al ‘onprettig’ – en dan druk ik mij zacht uit – om weer dichte schoenen te gaan dragen, na weken en maanden op slippers te hebben rondgerend. Okay, een zachte sneaker van stof willen ze dan nog wel aantrekken, maar een fijne, stevige, leren schoen… pfff. En toch moet het gewoon weer als de herfst er is.
Sokken en schoenen
Dit jaar spraken wij af dat de kinderen als ze naar school gaan gewoon weer sokken en schoenen dragen. Op teenslippers slippen ze nogal eens en halen ze tenen open. Dat gaan we op school niet aan de hand halen. De eerste schoolweken vlogen om en de sneakers van ‘vorig jaar’ werden gewoon nog gedragen. Tot zoonlief begon te klagen dat hij zijn slippers weer aan wil. Jaja, dacht ik. Een vrije, blote voet is altijd prettiger dan een dichte schoen…
Tot ik de binnenzool uit die sneaker haalde en al snel bleek; die schoen past hij gewoon echt niet meer. Op voor nieuwe jongensschoenen!


Bruine sneakers
Onze ervaring met het Nederlandse merk Braqeez is goed. Zeker toen Mees de sportieve jongensschoen met goed voetbed koos. Alweer twee jaar geleden!
Nu zoeken we in het segment van leren schoenen. Zijn wens: een hoog model, stoer… en eigenlijk wil hij er ook mee kunnen voetballen. Hmmm, om echt te straatvoetballen heb je toch wel een speciale voetbalschoen nodig, maar de leren schoenen met stevige stootrand en –neus voldoen ook als hij zo nu en dan een potje gaat ballen. Zo komen we bij Braqeez. Zelf ken ik het merk ‘van vroeger’ nog als Brakkies. Later werd het even BQZ. Online lees ik: “Sinds 1988 maakt Braqeez eigenwijze, vrolijke schoenen tegen een betaalbare prijs. Iedere collectie weten onze designers weer de mooiste leersoorten, beste materialen en stoerste details terug te brengen in de coolste ontwerpen. Daarnaast is iedere Braqeez schoen voorzien van slijtvaste rubberzolen, zachte leren voeringen, flitsende materialen, doorgroeiruimte en uitneembare binnenzolen.”
Onverwoestbare sneakers
Mees past een paar hippe bruine sneakers, helemaal van leer. Dus binnen en buiten. In een hoger model. “Gelukkig er zit een rits bij, dan hoef ik die veters niet steeds te strikken”, is zijn reactie. Het leer voelt zacht en comfortabel. Toch voelt de stoere sneaker eerst wat stug en strak aan zijn wreef. Tja, dank je de koekoek, als je uit stoffen gympies of slippers komt zit iedere goede schoen ‘strak’. Ik push hem een beetje naar deze schoen. Het model is gaaf, het leer is prettig en prijs-kwaliteitsverhouding van Braqeez vind ik prima.
Hij kiest deze onverwoestbare sneaker, met een kek stiksel aan de bovenzijde en tekst op de stootrand. Er staat ‘let the rebel out’. En dat doet hij. Hij trapt een balletje met deze nieuwe schoenen aan - gekleed in zijn favoriete shirt, ook van een Nederlands merk, Chaos-and-Order - en al snel zit de schoen als gegoten. De details, waaronder ook een imprint in het leer van een afbeelding van een indianentooi op de tong van de schoen, maken de jongensschoen tot een favoriet paar.
De schoen is er trouwens ook in zwart en navy. Wij kozen voor cognac.