Creatief

Kleuren kiezen

We mogen samen met mama iets heel gaafs gaan doen: een Color Experience. Eigenlijk zou ze alleen naar The Color Company in Haarlem, maar eigenares en kleurendeskundige Sabine Rijssenbeek vertelde aan de telefoon dat het juist ook leuk en leerzaam is voor kinderen. Vandaar dat wij met z’n drietjes naar het prachtige Huis te Zaanen gaan. Als Sabine de deur opent en ons meeneemt naar een hele mooie, historische kamer vertelt ze dat hier vroeger ridders woonden. Echt stoer. Maar daar komen we niet voor zie ik al snel. Er staat een grote kast met 111 flessen met twee kleuren. In de Color Experience heet dat Equilibrium duo fasen oliën. Sabine legt uit dat Vicky Wall, de mevrouw die deze therapie ontwikkelde, zei: "Je bent de kleur die je kiest".

Fles kiezen

We gaan dus aan de slag. Eerst vertelt Sabine nog dat er eigenlijk maar drie kleuren bestaan: de basiskleuren rood, geel en blauw. Dat doet er verder tijdens deze sessie niet echt toe, maar ik heb wel wat te vertellen morgen op school in groep 3. Ik sta nu recht voor de kast met flessen. Iedere fles heeft twee kleuren. Ik mag twee flessen kiezen en eigenlijk weet ik al meteen welke het gaan worden. Gericht ga ik op mijn flessen af. Mijn zusje van vier jaar doet vlak daarna hetzelfde, maar ik had al kunnen voorspellen welke kleur zij zou kiezen, namelijk roze. Dat klopt ook, want het is haar lievelingskleur. Ik heb een fles met twee kleuren rood en een fles met twee blauwen gekozen en Sabine vertelt dat de ene de Vredesfles heet. Mooie naam! De kleuren geven inzicht in ons karakter en volgens mama klopt de omschrijving van ons helemaal. Bijzonder!

Op de site van Sabine’s The Color Company staan ook treffende uitspraken van ervaringen. Terwijl ik samen met mijn zus op papier de flessen ga kleuren, mag mama vier flessen van de Color Experience kiezen. Waar ik had verwacht dat ze voor de fles met zwart en rood zou gaan, haar lievelingskleuren, pakt ze een fles met roze en goud. Ze is zelf – zeker achteraf – ook verbaasd over de kleuren die ze koos. Namelijk veel met paars, en dat draagt ze nooit! Extra bijzonder dus om te horen (ik luister stiekem mee) hoe deze kleuren inzicht geven in de fase waarin ze nu zit en over haar karakter. Meer hierover gaat mama op www.gaafvoormama.nl schrijven.

Duidelijk is het in ieder geval dat de Color Experience goede inzichten geeft in je karakter en handvatten geeft hoe je in het leven kunt staan. Met de keuze voor mijn rode fles blijk ik namelijk op dit moment mama te helpen. Een bijzondere ervaring en eigenlijk ook een heel leuk uitje, want naast Huis te Zaanen is een speeltuin waar ik nog met mijn zusje ga spelen.