Lifestyle

De gaafste kerstliedjes voor kinderen

Marion van Kinderliedjes.info vroeg mij of ik het nieuwe album ‘Gewoon kerst’ van Gewoon Rob wilde luisteren. Natuurlijk, wilde ik dat. En nou moet ik daar wel meteen bij zeggen, dat ik niet echt fan ben van kerstliedjes gezongen door kinderen. Een beetje huiverig startte ik dus het eerste nummer.

Gewoon Rob
Niets geen hoge kinderstemmetjes, op Gewoon kerst hoor ik de stoere, rauwe stem van Gewoon Rob. Toevallig heb ik Rob een paar keer ontmoet en dat maakt de liedjes nóg leuker. Wat zingt hij gaaf! Met begeleiding van een gitaar en de stem van Gewoon Rob, vind ik dit leuke kerstkinderliedjes. Hè, hè, eindelijk eens een Nederlandstalige kerstcd met originele teksten!
Meezingen
Op het album richt Gewoon Rob zich tot kinderen in de onderbouw van de basisschool met een vrolijke mix aan liedjes die prettig in het gehoor liggen én snel meegezongen kunnen worden.
Zelf vind ik de nummers ‘Wintervlinders’ over een witte wereld en vrolijk fladderen en vliegen grappig, net als ‘De rendieren’ die in het lied op het dak trippel trappelen en alle rendieren van de kerstman worden bezongen. Het nummer ‘Kerstboom versieren’ vind ik echt zo’n vrolijk lied! Dit moet je gewoon opzetten als je de kerstboom gaat versieren, tierelierelieren. Het blijf heerlijk in mijn hoofd galmen en ik moet lachen bij het horen van brekend geluid en dus het vallen van de kerstboom. Ik ben een beelddenker, dus dit is hilarisch.
Luidkeels meezingen!
Ik vind het helemaal niet erg als de vrolijke kerstliedjes van Gewoon Rob gewoon de hele dag in je hoofd blijven hangen. Sterker nog, je wil gewoon luidkeels meezingen!
Kinderen zullen door de – veelal kortere – teksten en eenvoudige melodielijnen de kerstliedjes snel kunnen meezingen.

Het ontstaan van het album
In het bericht lees ik meer over het ontstaan van Gewoon kerst. Marion Middendorp legt uit: “Al zo’n tien jaar schrijf ik met heel veel plezier recensies van CD’s met kinderliedjes voor Kinderliedjes.info en Oudersenzo.nl. Ik vind kinderliedjes oprecht heel leuk en toen mijn eigen zoon nog klein was, heb ik vaak en met veel plezier met hem gezongen. In de loop van de jaren viel me echter één ding op en dat waren de kerstliedjes voor kinderen, of beter gezegd: een gebrek daaraan. Voor Sinterklaas zijn er heel veel leuke kleine liedjes om met kinderen te zingen, maar voor kerst zijn dit er een stuk minder. Buiten de traditionele – vaak christelijke – liederen, is er niet zo heel veel. Daar wilde ik graag verandering in aanbrengen. Samen met Jan Knetsch (componist bij KSK Productions) en Gewoon Rob (Rob de Ruijter) ging ik aan de slag. Met elkaar maakten we uiteindelijk het album ‘Gewoon kerst’. Dit is tevens het debuutalbum van Gewoon Rob.“

Combinatie van liedjes
Op het album is gekozen voor zowel kinderliedjes met een christelijke insteek, als voor neutrale kerstachtige of winterse teksten, zodat het album voor alle kinderen geschikt is, ongeacht cultuur en/of geloof. Hierbij denk ik aan het rustige kerstlied ‘In een stalletje’ en ook ‘Vrede op aarde’ hoort natuurlijk ook gewoon thuis op het album en is lekker kort en blijft in mijn hoofd hangen.
Op het album staan 14 spiksplinternieuwe kerstliedjes en om de kerstliedjes zelf te kunnen zingen, staat er ook van alle liedjes een karaoke versie op.
De songteksten zijn allemaal terug te vinden op www.gewoon-rob.nl.

Het album (of losse nummers van de CD) is voor 9,99 euro onder andere te downloaden op:
iTunes
Google Play
of te beluisteren via Spotify of Deezer