Lifestyle

Zilveren Penseel voor Fabeldieren


Dat illustraties belangrijk zijn voor een boek, is natuurlijk niets nieuws. Juist daarom is het zo fijn voor de Penseeljury 2018. Zij laten in het juryrapport van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dan ok weten: “Het is in de ogen van de jury een terechte beslissing om de Penselen zo goed als gelijk te trekken met de Griffels. Het is een vorm van waardering die illustratoren van kinderboeken meer dan recht doet. Illustraties zijn van ongekend belang in het gros van de kinderboeken, zeker voor de jongste kinderen.”
Schitterend naslagwerk
Aan dat laatste stukje in de zin denk ik als ik het grote boekwerk Fabeldieren – bekroond met een Zilveren Penseel – in handen krijg. Hmmm, de voorkant is indrukwekkend met een groen dier met een bek vol tanden. Voor de ‘jongste kinderen’ is dit boek niet bedoeld, lijkt mij. Het is ook niet echt een voorleesboek voor kinderen. Fabeldieren is in mijn ogen een schitterend naslagwerk over draken, eenhoorns, griffioenen en veel meer…

Schubben, veren of haren?
Dit boek is niet zomaar iets. Je hebt een groot boek in handen en bij het openslaan zie ik meteen een poster van een eenhoorn. Dat is dan weer wel erg leuk voor kinderen. Ik leer zoveel in Fabeldieren! De tekeningen zijn namelijk zo gedetailleerd. Ik had geen idee hoe diverse fantasy dieren er uit zien. Met veren, met haar, met schubben? Nu weet ik dat. En nog veel meer, want gelukkig staat er ook tekst en uitleg in het boek. Prachtig.
Fabeldieren Illustrator: Ludwig Volbeda Auteur: Floortje Zwigtman Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo.