Gaaf voor Kinderen

Van alles te doen in de voorjaarsvakantie

De mailbox van Gaaf voor Kinderen staat vol met tips om tijdens de voorjaarsvakantie te doen. De vakantie is weer regionaal verschillend dus mijn selectie aan tips vallen tussen 20 februari en 6 maart:
Ontdek het ZAAIste museum van Nederland
Een museum over de tuindercultuur saai? Echt niet! Bij Museum BroekerVeiling is het mogelijk om zelf te zaaien, oogsten, veilen én varen. Een levend museum in het Rijk der Duizend Eilanden waarbij beleven en ontdekken centraal staat. Help de tuinders een handje mee, stap in een van de Langedijker akkerschuitjes, houd de authentieke veilingklok uit 1903 goed in de gaten….de spanning stijgt. Nog even en een van de seizoengroenten is van jou…of net niet wanneer te laat op de knop is gedrukt! Ontdek het zelf bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk.
Wanneer de zaaiperiode voorbij is, rond de zomer, start een nieuwe campagne: Super KOOL. Kijk voor meer informatie, activiteiten en een actuele agenda op de vernieuwde website: www.broekerveiling.nl 

 

Bouw je vlieger en ga vliegeren
Heb je ook zin om iets actiefs te doen tijdens de voorjaarsvakantie? Kom dan naar de Zomerbloemen pluktuin in Nes aan de Amstel. De hele week kan je meedoen met de workshop vliegers maken én natuurlijk ze ook uitproberen op het grote grasveld voor het atelier. Gegarandeerd vlieger plezier! Want de vliegers die jullie gaan maken doen het zelfs als er geen wind staat...! Als je hier geen zin in hebt kan je ook ter plekke kiezen uit een van de vele andere workshops. Zie www.zomerbloemenpluktuin.nl

 

 


Héél veel sterren kijken in de voorjaarsvakantie op Sonnenborgh
Volop sterren kijken op Sonnenborgh. Kom naar één van de vier Kinderkijkavonden. Ontdek alles over de maan, planeten en sterren in de lezing en bekijk de oude sterrenwacht waar wereldberoemd sterrenkundig onderzoek is gedaan. De Kinderkijkavonden zijn voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Of bewonder overdag de sterren, lekker warm in het opblaasbare planetarium. Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Aan de binnenkant zie je de sterrenhemel geprojecteerd. Alsof je op een mooie heldere avond naar de sterren kijkt! Ga mee op een reis door het heelal en bekijk de maan, sterren en planeten. Je ziet ze nog dichterbij dan door de grootste telescopen. Zie www.sonnenborgh.nl.
Voorjaarsvakantie in Natuurmuseum Fryslân: Help pake en beppe de terp op!
In de voorjaarsvakantie werkt het Natuurmuseum Fryslân samen met de Vereniging voor Terpenonderzoek. Kinderen gaan via een tijdmachine 25 pakes en beppes terug naar de tijd van de terpen. Hier beleven ze hoe het dagelijks leven er in die tijd uitzag. Met een stempelkaart in de hand volgen ze een gevarieerd parcours met opdrachten en spelletjes.
Als kinderen uit de tijdmachine stappen zijn ze terecht gekomen in een kwelderlandschap. Hier is van alles te beleven. Met een stempelkaart gaan ze verschillende opdrachten doen. Vissen met een magneethengel bijvoorbeeld of ‘schaatsen’ op glissen. Als een echte archeoloog een opgraving doen of een proef uitvoeren rond eb en vloed. Ook zijn er zoekopdrachten: op verschillende plekken moeten kunnen kinderen voorwerpen opsporen die niet in de terpentijd thuishoren. Zie www.natuurmuseumfryslan.nl.

Naturalis organiseert activiteiten voor jong en oud

In de vakantieperiode zijn er bij Naturalis diverse activiteiten, zoals LiveScience en kijken bij de preparatie van dieren. Er zijn dagelijks diverse leuke activiteiten zoals Doe en ontdek (mammoetbot, krokodillenhuid of hyenadrol: aanraken is verplicht! Kies je favoriete object, pak de bijbehorende onderzoeksopdracht en doe een ontdekking) en de Verrassingsvertelkar (het onderwerp én de plaats van de kar verschillen per keer. Stenen, dino’s of zintuigen: het kan van alles zijn).In de spotlight: Deze vakantie zetten we bijzondere beroepen en onderwerpen in de spotlight. Zo verteld Peter Lina je bijvoorbeeld alles over vleermuizen. Iedere zaterdag, zondag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur. Ook tijdens de tweede week van de voorjaarsvakantie (andere regio) zijn er op deze dagen een In de spotlight. Zie www.naturalis.nl.

Voorjaarsvakantie in Nieuw Land: dijken bouwen en wedstrijd met LEGO® steentjes
Dankzij de sterke dijken, is het veilig en droog in Flevoland. Hoe kunnen deze het water tegenhouden? In Nieuw Land ontdekken kinderen het. Tijdens de voorjaarsvakantie van 20 februari t/m 6 maart  zijn er techniekworkshops waarbij zij met zand en water zelf een dijk bouwen. Hoogtepunt van de vakantie is de wedstrijd op 3 maart: kinderen bouwen de dijk van het Flevoland in 2050 met LEGO® steentjes. Naast deze activiteiten, is er elke dag van alles te beleven in het museum. Kinderen richten zelf hun ideale Flevoland in met een ontwerpopdracht. Of zij bouwen een huis of schip voor de landkaart met LEGO® steentjes. Aanrader is de kindertentoonstelling het Watertheater waar kinderen experimenteren met het maken van dijken en ontdekken wat er gebeurt als de dijken het begeven. Gelukkig liggen de zandzakken klaar om het water tegen te houden. De tentoonstelling Pompen of Verzuipen gaat over de haat-liefde verhouding van Nederlanders en het water door de eeuwen heen. Hier zijn er opdrachten te doen voor de wat oudere kinderen. Zij onderzoeken of zij onder of boven zeeniveau wonen en leggen een grote puzzel in elkaar. Zie www.nieuwlanderfgoed.nl.

Leren programmeren in NEMO tijdens de voorjaarsvakantie
Tijdens de voorjaarsvakantie biedt NEMO zijn bezoekers volop extra activiteiten. Eén van die activiteiten wordt georganiseerd door Codestarter in samenwerking met de CodeCult: De hele vakantie kun je in de NEMO workshop ‘Speel met programmeren’ meer leren over coderen. Je gaat met Minecraft aan de slag of maakt kunst met de game Frozen. Dit doe je natuurlijk al programmerend. Zo leren bezoekers van NEMO dat programmeren niet ingewikkeld is. Sterker nog, iedereen kan het! Zie www.e-nemo.nl