Gaaf voor Kinderen

Er was eens... een prachtig Efteling Hotel

altalt

Yes, we gaan naar het Efteling Hotel. Dat is echt gaaf, want dan kunnen we dus twee dagen naar het attractiepark. Ik zie de bijzondere torentjes van het hotel als eerste en zing nog harder: we zijn er bijnaaaahhh! Dan parkeert papa de auto (gratis) bij het Efteling hotel en lopen we langs groene buxusboompjes in de vorm van sprookjesfiguren naar de entree. Bij de incheckbalie staat een trapje. Ik neem samen met mijn zusje de treden en we staan recht voor een bak snoep. Mjam. Terwijl mama incheckt, nemen wij alvast een snoepje en krijgen we van de receptioniste een boekje Sprookjes van De Efteling. Te gek, dat kunnen we voor het slapen gaan lezen. Met de kaartsleutel in mijn hand, nemen we de lift  en ren ik daarna naar onze kamer. Ik open de deur… Gaafff. Er staat een groot tweepersoons bed en een stapelbed. Ik klim meteen naar het bovenste bed en kijk naar beneden waar mijn zusje ook al ligt. Maar wat zie ik daar, langs de muur. Ik heb gewoon een eigen nachtkastje op hoogte! Haha. Even later spot ik een ander grapje: er zit een muis onder het bed. Heus. Aan de onderkant is een muizenpoortje gemaakt en er kijkt een (plastic) muisje om de hoek. Deze comfortkamer is geheel vernieuwd en er zijn veel leuke verrassingen te vinden. Als betovert lopen we even later via de achteringang (nog geen tien minuten lopen vanaf het hotel) De Efteling in. Via de speeltuin en het doolhof komen we bij Monsieur Cannibale en het Carnaval Festival uit.

alt

 

Jokie en Jet

Ontdekkingsreiziger Jokie ken ik van de televisieserie en de grappige boekjes. In februari 2012 gaven zij de aftrap van de jubileumkalender van De Efteling (het jaar waarin De Efteling 60 jaar bestaat). Jokie met zijn rode neus en zijn vogelvriendinnetje Jet beleven leuke avonturen. Dat zie ik nu in het attractiepark in het echt! Ik zit in een gekleurd wagentje en reis langs allerlei werelddelen, onder het genot van een vrolijk muziekje. Dat blijft trouwens de hele dag in mijn hoofd zitten. We komen door de jungle en langs ijspegels. Erg leuk. Toevallig staan de grote Jokie en Jet op het plein als we de attractie verlaten. Fotomoment!

alt

Op naar het Sprookjesbos. We luisteren naar twee verhalen bij de Sprookjesboom. Zo bijzonder om die boom te horen praten. Soms steekt een eekhoorn of een ander diertje zijn hoofd uit het holletje. We wandelen langs ‘oude bekenden’ (mama vertelt dat deze sprookjesfiguren er al sinds de opening op 31 mei 1952 staan): Langnek, het kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de Zeven dwergen, de Kikkerkoning, de Magische klok, de Chinese nachtegaal, de sprekende Papegaai, de Kabouterhuisjes, de put van Vrouw Holle en De kleine boodschap. Ik vind vooral de muziek uit de paddenstoelen met rood met witte stippen leuk. We zien nog veel meer sprookjesfiguren, van het snoephuisje van de heks uit Hans en Grietje tot de dansende Rode Schoentjes. Die laatste komen me bekend voor… die zag ik net in de hotelkamer in de kledingkast staan. Dat is gaaf. In onze hotelkamer zijn diverse sprookjes verstopt. Dus niet alleen op het bordspel waar ik met mijn zusje mee kan spelen, maar in de kamer zijn meer verrassingen. Zoals het spiegelschrift op de kaptafel en het wolven washandje in de badkamer. Ook handig en grappig: het opstapje bij de wastafel (op het lage badkamerkastje staat een spreuk zodat je weet dat je het als trapje mag gebruiken).

alt

Muntje poepen

We eten een pannenkoek in het nieuwe gethematiseerde restaurant Polles Keuken. Ze hebben er 21 soorten zoete en hartige pannenkoeken en je kunt gewoon in de keuken kijken. Dan bedenk ik me opeens dat de ezel gouden munten kan poepen. Dus daar wil ik heen! Even zoeken op de plattegrond en op naar Ezeltje Strek je. Zo grappig, hij tilt zijn staart op en er schiet een muntje weg. De ezel op zijn voetstuk werd in 1956, gelijk met de Stoomcarrousel, in De Efteling geplaatst. In 1959 kwam daar de schrokop Holle Bolle Gijs bij. Te gek hoe deze papierverslindende attractie nog altijd de aandacht trekt: papier hierrrr! Ik ga samen met mijn zusje in de speeltuin spelen, terwijl mama naar Villa Volta gaat. Een vervloekt huis waar alles om je heen draait, vertelt ze later. Mama is dol op spannende attracties en vooral op achtbanen (lees maar op Gaaf voor Mama). Wij zijn er nog iets te klein voor, dus sluiten we aan in de rij om het 3D avontuur van Panda Droom te bekijken. Na een paar rondjes in de Polka Marina zijn we allemaal best moe en stappen we voor ruim twintig minuten in de bootjes Gondoletta. Zo kunnen we De Efteling rustig zittend bekijken. We zien ook dat er veel dieren leven in en rondom het water in het attractiepark. Samen met mijn zusje ga ik in de traptreintjes van het Kinderspoor en pakt mama nog een heftige achtbaan. Daarna is het tijd voor de gloednieuwe show Aquanura. We lopen naar de grote vijver en we moeten best even wachten. Maar het is het waard! Vlak voor ons schiet water omhoog, even later komt er vuur uit het water en de muziek is magisch mooi. Ik heb wel zere benen hoor, maar het is het waard. Een dagje attractiepark is gaaf! De speciale deur naar het Efteling hotel zit helaas helemaal aan de andere kant, dus het is nog even een tochtje. Mijn zusje van 3,5 zit inmiddels al op papa’s zijn nek. Maar als we eenmaal terug in het hotel zijn en bij de bar de Gelagkamer zitten, kan ze er weer vol tegenaan. Samen spelen we in de aangrenzende speelkamer met ballenbak en glijbaan. In de zomermaanden kun je genieten van de buitenspeeltuin, gelegen in de tuin van het hotel. Ik vermaak me prima in de speelkamer en als we zijn uitgespeeld gaan we naar de lobby waar je bekende Efteling-series zoals Sprookjesboom kunt bekijken. We eten heerlijk in de Gelagkamer en ik heb een ijscoupe in een Efteling-beker als toetje. Je mag die beker mee naar huis nemen. Wauw.

altalt

Goedemorgen kabouter

In de hotelkamer kijken we ook nog tv, want op het speciale Efteling kanaal valt veel te zien. Maar Klaas Vaak heeft het droomzand al gestrooid dus vallen we in slaap. Net als Doornroosje.

Na een nacht vol mooie dromen, worden we gezellig met z’n viertjes in één kamer wakker. Even later lopen we naar het restaurant voor het ontbijtbuffet. Mjam, ze hebben er veel lekkers en zelfs een eigen kinderbuffet. Er staan ijsjes… oeps, het zijn gekookte eitjes op een hoorntje. Er zijn ook cupcakes met een topping met een prinses of een wolf. Papa en mama genieten van verse broodjes, fruit en nog veel meer. Opeens zie ik een rare man het restaurant binnen komen. Wat komt die nou doen? Hij heeft een lange baard en blijft bij de eerste tafel staan. Even later staat hij opeens naast onze tafel en roept hij vrolijk: Goedemorgen! Het is de Goedemorgen kabouter, vertelt hij. Hij vertelt leuke dingen om je dag goed te beginnen. Ook dat je iedere morgen heel hard Goedemorgennnn moet zeggen. De Goedemorgen kabouter is de kabouter die het vroegst uit de veren is om alle sprookjesbosbewoners een goedemorgen te wensen. Daarna sprint hij naar het Efteling Hotel en wenst hij alle kleine én grote hotelgasten op een heel bijzondere manier een hele goedemorgen toe. Ik ga met hem op de foto en even later vertelt hij in de lobby aan de kinderen een verhaal.  

alt

Half uur eerder

Speciaal voor hotelgasten is de deur van De Efteling al een half uur eerder open. Enkele attracties ook! Zoals Monsieur Cannibale. Daar gaan papa, mijn zusje en ik in. Mama trekt een sprintje naar De Vliegende Hollander en de Python achtbaan. Deze zonnige dag doen we nog heel wat attracties; van Droomvlucht tot de Indische waterlelies en van de Piraňa (waar ik een natte broek op loop) tot de Fata Morgana. Ik vind alles prachtig, maar wat word je moe van een dagje of twee attractiepark. Tussendoor gaan we voor een rustige lunch terug naar het Efteling Hotel waar we over de parkshow Raveleijn lezen. Een spectaculaire parkshow met ruiters te paard en raven… Iedere dag zijn er verschillende voorstellingen in de openluchtarena. Dat gaan we vandaag dus nog doen. Van zitten word je immers niet zo moe. De dag vliegt daarna om en we genieten volop. Ik weet nu al dat ik terug wil om meer van de mysterieuze sprookjeswereld te beleven! Naar de Winter Efteling (het lijkt me mooi mee sneeuw) én naar de Zeven Mijls Zomer als de avondopenstelling tot middernacht duurt. Gaaf. 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over De Efteling en het Efteling Hotel? Lees meer op www.efteling.com

 

 

Tekst en beeld Marije Smit altalt