Gaaf voor Kinderen

Blijven in de boerenbuitenlucht

We zijn nog geen half uur in onze HeerenBoer Tent. De slaapplaatsen zijn nog maar net verdeeld, want er is altijd strijd wie er in de bedstee mag slapen… als we gezoem horen. Er zit een beginnend bijen- of wespennest onder de houten vlonders van de badkamer. We melden het bij eigenares Savine. Zij is nog even met de paarden bezig, maar ze beloofd om dadelijk te komen kijken. Gewapend met plastic zak, messen en een spray komt zij even later bij onze tent kijken. Ze gaat meteen aan de slag. Savine mag dan wel totaal niet het uiterlijk van een boerin hebben, of een boerse naam dragen, ze is wel degelijk stoer. En erg aardig, zeker ook voor de kinderen.

Proosten

Als het bijenprobleem is opgelost, proosten wij al zittend onder de luifel van onze boerentent op een mooie vakantie. Wellicht hadden we dat niet zo enthousiast moeten doen want niet veel later start het met regenen en het houdt de komende dagen bijna niet meer op. Maar zo ver is het nog niet. Wij schuiven aan tafel bij de boer. Nou ja, boer… De familie Priester woont in een prachtig oud klooster, wat zij zelf hebben gerenoveerd (dat zien we even later in de fotoboeken). Er wordt ons een zalige Franse maaltijd voorgeschoteld, en het leuke… alle andere gasten uit de zes tenten zijn er ook. Zo leer je elkaar ontspannen kennen. Erg leuk en geslaagd.

 

De kinderen leren elkaar tijdens en na het diner al kennen en er zijn meerdere Nederlandse families. De midweek kan nu al niet meer stuk, want Mees heeft al vrienden gemaakt en Pien heeft een andere (oudere) Pien gevonden. De meiden zitten te loomen en de jongens vertrekken naar de stallen. Gastheer Pieter heeft ondertussen wel verteld dat zij ’s ochtends niet in de paardenstallen mogen komen. Dan zijn ze met het fokprogramma bezig. Maar verder… kunnen de kinderen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat het boerenleven mee maken. Reken maar dat ze dat doen! 

Houtkachel

Al vroeg worden er eitjes gezocht en het deert de kids niks dat zij op regenlaarzen door de stallen gaan. Ze helpen uitmesten en kijken vooral heel veel bij de paarden. Of borstelen ze. En dan… mogen ze zelf te paard. Onder begeleiding, natuurlijk. In de binnenbak rijden ze trots hun eerste rondje op een paard. Pieter haalt grapjes uit met de kinderen door ze achterste voren te laten rijden of zelfs een acrobatenkunst te leren. De paarden laten alles gewillig toe. De kinderen hebben de tijd van hun leven. Dus papa en mama ook. Wij zitten relaxt op de bank in de tent een boek te lezen terwijl de houtkachel brandt. Het is fris buiten, maar binnen is het aangenaam warm. De kachel staat continu klaar, om soep op te warmen, water op te koken voor thee etc. Dat is dan weer handig. Maar liefst hadden we de buitenbarbecue geprobeerd. Daar komen we voor terug. Net als voor de paardrijles voor mama (ik durfde niet) en de verkenning van de omgeving.

Glamping

Er is zoveel te doen bij de paardenboerderij dat we de kinderen amper zien. Wij hebben genoeg tijd om onze hond Takkie uit te laten in de bosrijke omgeving. Het klooster en de Boerenbedtenten staan op een heuvel/berg en rondom kun je geheel lopen. Wij soppen op onze kaplaarzen door het bos en het ziet er prachtig uit. We zien een hertje wegschieten. Dat is onder andere één van de redenen waarom Pieter en Savine adviseren om de hond aangelijnd te houden. Zij zijn zelf een hond verloren in het bos. Het dier liep weg en kwam nooit meer terug. Wij wel, zelfs na een korte verdwaaltocht in het bos. Dan is het weer extra lekker om bij de HeerenBoer tent te komen. De kinderen van alle tenten spelen met elkaar in de wei, helpen het land bewerken, proberen de ezels te borstelen of bouwen zelf een hut in het bos. Alles kan en mag. Heerlijk.

De verse broodjes bestellen wij gewoon in het winkeltje van Savine, waar nog veel meer lekkers te koop is. Kwestie van even in je boekje noteren wat je meeneemt en aan het eind van de vakantie afrekenen. Zo simpel en ideaal kan het zijn. Glamping bij het BoerenBed is gewoon luxe. De kinderen komen enthousiast naar ons toe met de vraag of ze nog een keer mogen paardrijden. Na het borstelen willen we nu weer rijden. Het mag, maar een kort rondje… want de paard met wagen staat klaar. We mogen mee in de wagen voor een gezellig rondje door het bos. Genieten van de natuur. We komen er deze midweek niet aan toe om de berg af te rijden en de omgeving te bewonderen en dat terwijl er in de uitgebreide informatiemap genoeg leuks staat. Bijvoorbeeld een uitstapje naar la Bute de Montsec, op 5 kilometer afstand van Domaine St Christophe. Daar komen we voor terug. Beloofd. Want met veel moeite krijgen we na vijf heerlijke en intensieve dagen in de boerenbuitenlucht Mees en Pien mee naar de volgende camping met zwembad. Een beetje ontdaan vragen ze ‘waarom?’… een zwembad of entertainment, ze hebben het niet gemist. Zij willen liever bij de boer blijven.

 

Meer lezen over het Betere BoerenBed?

Gaaf voor Kinderen en Gaaf voor Mama heeft er meerdere ervaringsartikelen over geschreven.

Zoals ons verblijf op Texel of in Dwingeloo.

Wil je meer weten over verblijven bij Domaine St Christophe in Frankrijk, dan surf je naar de familie Priester in Frankrijk. 

Natuurlijk kun je ook nog even kijken en lezen op Het Betere BoerenBed.  

 

Tekst en beeld: Marije Smit / www.schrijfster.com