Gaaf voor Kinderen

Wintersporten met kinderen

‘Vroeger’ ging ik iedere winter skiën. Heerlijk! Tot onze kinderen werden geboren. Diverse dingen hebben ons tegengehouden tot Mees nu 10 jaar is. Van ‘te duur’ tot ‘ze hebben het te koud’. Anyway, het wordt nu wel eens tijd voor een wintersportvakantie met kinderen!

Geen lange wachtrijen = geen verveelde kinderen = geen stress

Maar waarheen? Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk? Een reden om naar de Franse bergen te gaan kan zijn dat veel accommodaties ski-in, ski-out zijn. Dit houdt in dat je vanaf je appartement of kamer zo op de piste staat en je niet ‘s ochtends met de auto naar boven hoeft te rijden of in de rij voor de gondel hoeft te staan. Geen lange wachtrijen = geen verveelde kinderen = geen stress. In de Franse wintersportgebieden zijn er volop activiteiten en diensten om het je zo aangenaam mogelijk te maken. Het Franse Ministerie voor Toerisme bedacht zelfs een speciaal keurmerk, het Famille Plus label. Dit label geeft aan dat de faciliteiten en diensten van een accommodatie uitstekend geschikt zijn voor families. Door de resortdiensten en -faciliteiten in de Franse bergen te verbeteren wil het keurmerk de behoeften van families met kinderen vanaf 18 maanden tegemoet komen. Of je nu coole tieners hebt of kleine hummels die hun eerste stappen in de sneeuw zetten, er is altijd een passende activiteit.

 

Voor de allerkleinsten

Natuurlijk kun je best op vakantie met een baby. Zeker in de Franse bergen, waar er speciale activiteiten georganiseerd worden om samen met je kleine hummeltje van de sneeuw en het landschap te genieten. En nee, dit is niet op ski’s of snowboard: je kunt via het Office de Tourisme een speciale all-terrainbuggy of sleebuggy huren waarmee je heerlijke wandeltochten kunt maken met je kleintje. Door de all-terrain banden kun je eenvoudig door de sneeuw en mis je niets van de pracht van de bergen. De sleebuggy vind je onder andere in Le Lioran en Les Karellis. De all-terrainbuggy kun je onder andere huren in Les Orres, Praz sur Arly en La Clusaz.

Baby on (snow)board

Wil je het snowboarden er met de paplepel ingieten? Je kunt jouw kleintje al vanaf 1-jarige leeftijd zijn of haar eerste snowboard-ervaring laten opdoen met de babysnow, een mini-snowboard geschikt voor kinderen vanaf één jaar. Je kunt het board zelf geleiden en zo samen baby’s first snowboard ride ervaren! Je vindt de babysnow onder andere in Morzine, Les 2 Alpes en Orcières.

Vier jaar en ouder

Er zijn steeds meer mogelijkheden om kleine kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met skiën en snowboarden. Zo zijn er tegenwoordig diverse plezierpistes, waar jonge kinderen op een ludieke wijze hun eerste stappen in de sneeuw zetten. Er zijn speciale paarse Milka-pistes gemaakt, waar regelmatig chocolade wordt uitgedeeld en de schattige Milka-koe volop te zien is. Deze Milka-pistes vind je onder andere in Les Gets, Les Arcs, La Plagne en Châtel.

Nachtskiën

Wil je met je gezin genieten van een magisch tafereel? Neem ze dan mee naar een fakkelafdaling, een nachtelijke afdaling waarbij de piste verlicht wordt door fakkels. Vaak worden er ook indrukwekkende ski- en lichtshows gegeven. In veel plaatsen kun je ook nachtskiën, een geweldige afdaling van een prachtig verlichte piste. Nachtskiën wordt onder andere georganiseerd in Le Grand-Bornand, Châtel, Les Arcs en Alpe d’Huez.

Adrenalinekicks voor tieners

Zijn jouw tieners op zoek naar een enorm toffe sneeuwervaring en houden ze wel van een dosis spanning? Dan zijn er heel veel gave slee-activiteiten! En dan hebben we het niet over ouderwets sleeën op een houten slee, maar over spectaculaire belevenissen als een huskysledetocht, snowtuben (op een soort band van de piste af) of airboarden (een opblaasbaar kussen met aan de onderkant groeven van kunststof die over de lengte van het board bevestigd zijn). De verschillende slee-mogelijkheden zijn overal in de Franse bergen te vinden. En misschien nog wel de gaafste slee-activiteit: in La Plagne bevindt zich de enige Franse bobsleebaan, een Olympische nog wel! Je kunt kiezen uit 3 formules met verschillende snelheden, dus je kunt zelf bepalen hoe intens je je ritje wilt maken.

Is jouw hele gezin wel in voor een avontuur?

Dan mag je zeker de snake-gliss niet missen. Hierin ga je met het hele gezin (of je tieners met een groep vrienden) op een slee in een fantastische rit de berg af. Doordat de sledes allemaal achter elkaar zijn vastgemaakt vorm je dus een soort slang en ga je dus met elkaar de berg af. Bekijk hier een ontzettend tof filmpje van deze activiteit. Snake-gliss sleeën kun je onder andere doen in Valmorel, La Plagne, Valloire en Val Cenis Vanoise.

 

Wintersporten is een feest voor het hele gezin

Want voor elke leeftijd worden er passende activiteiten aangeboden. Begin dus alvast met het plannen van jouw familievriendelijke vakantie in Frankrijk en bekijk de verschillende artikelen over activiteiten en familie in het webzine van France Montagnes voor meer informatie.

En onthoud: blije kinderen die de hele dag druk in de sneeuw bezig zijn, liggen ‘s avonds uitgeteld te slapen in hun bedje. Dat betekent ongestoord quality time voor jou en je partner!