Gaaf voor Tieners

Gelezen: Het geheim van het Klavertjesplein


Ik ben blij verrast als kinderboekenschrijver Michael Reefs mij weer vraagt om een boek van hem te lezen voordat het verschijnt. Dat mag ik wel vaker doen en het voelt voor mij zo speciaal om een kinderboek te mogen lezen voor verschijning. Dit keer gaat het om Het geheim van het Klavertjesplein.
Door de titel ben ik meteen nieuwsgierig naar het verhaal en de prachtige cover van het boek zorgt er voor dat ik direct start met lezen… en het daarna niet meer weg kan leggen. Op de site van Uitgeverij Stormsteen staat bij het boek: Het engste avonturenverhaal ooit! Ik had het dus kunnen weten.
Bizar spannend
Ik zou Het geheim van het Klavertjesplein – geschikt voor lezers vanaf 10 jaar – trouwens niet al ‘te eng’ willen bestempelen. Wel als behoorlijk bizar, mysterieus en spannend. Okay, ik begin bij het begin en lees in het proloog: “Er zijn een paar dingen over het Klavertjesplein in Hartendal die je moet weten. Zo is het geen simpel rond of vierkant plein, maar een plein dat de vorm heeft van een klavertjes blad, met vier blaadjes. Je zou het dus ook wel het Geluksplein kunnen noemen. Maar geluk is wel het laatste wat de bewoners hebben gehad.”
Op het plein staat een eigenaardig huis: het vervloekte Torenhuis Er wordt gefluisterd dat de dikke muren moeten voorkomen dat een groot Kwaad zal ontsnappen. Zes zware sloten moeten de deur voorgoed gesloten houden. Op de achterkant van het boek lees ik: “Sophie, Doortje, Jerry en Rick geloven niets van de verhalen die rondgaan en kunnen niet wachten om het Torenhuis binnen te gaan. In hun zoektocht naar de sleutels van de zes sloten komen ze achter de waarheid die de ouderen van het plein zo wanhopig proberen te verbergen. Dan begint het langzaam duidelijk te worden… Er huist wel degelijk iets heel gevaarlijks in het Torenhuis. Zullen de vrienden sterk genoeg zijn om het te verslaan? Of zijn ze al te laat en is het Klavertjesplein reddeloos verloren?”


Review: Het geheim van het Klavertjesplein
Na 305 pagina’s laat ik Michael weten: Nu wil ik ook op het Klavertjesplein wonen! Wát een spannend avontuur beleven vier stoere kinderen – Sophie, Doortje, Jerry en Rick – die aan het Klavertjesplein wonen als zij het Kwaad uit het vervloekte Torenhuis loslaten. Tot het eind van het boek lees ik gefascineerd door, want wat maakt het viertal een bizarre dingen mee: van gevangen zitten tussen vlijmscherpe en gelige tanden in de bek van een draak tot een hongerig, levend skelet.

Tijdens het lezen wordt het mij soms té gek en slaak ik kreten uit als ‘ohhhhh’ of schiet ik in de lach omdat de fantasie van schrijver Michael Reefs wel heel groot is. En toch leef ik volledig mee, omdat hij het verhaal zo beeldend beschrijft dat het lijkt of ik over de schouder van de kinderen meekijk. Ik ben in Hartendal en ik voel hoe het Kwaad in het Torenhuis op het Klavertjesplein aanwezig is. Als het Kwaad maar verslagen wordt en alle mythes zijn opgehelderd… dán wil ik ook op dit Geluksplein wonen!

Meeleven en grappige namen
Ik leef met de vier kinderen mee, want brrrr… je zal te maken krijgen met een eloko (dwergachtig wezen), een draak, levend skelet, een Cetus (waterbeest) en Huma-vogel. En dan steeds in je achterhoofd de dreiging vanuit het Torenhuis. Telkens als de klokken op het plein gaan luiden, gaat iedereen naar binnen. Maar waarom precies? De spanning wordt uitstekend opgebouwd. 

Zelf vind ik het avontuur van de kinderen in het Junglehuis van Mucuna heel spannend. Grappig trouwens hoe de schrijver tot namen komt. Neem nou: het Bonbonhuis van Pia Praliné, Fort Borealis van Simon Sanray, het Uitvindingshuis van Eddy Edison, de grote manege van Morgan Manie en het Vlaggenhuis van Bots Wana.
Niet te geloven
Aan Michael mail ik uiteindelijk dit: “Ik was aan het eind van het boek écht blij dat alle kinderen het avontuur hebben overleefd! Soms las ik ademloos verder, zo spannend. (is het wel een kinderboek haha ;-)) Voor mij blijf jij net zo goed en spannend met onverwachtse wendingen schrijven als de verhalen van Harry Potter.”


Bij Harry Potter heb ik ook heel vaak gedacht ‘dit kan niet waar zijn, te bizar’. Nou dat gevoel heb ik bij Michael Reefs zijn boeken ook vaak. Ik geef twee ‘niet te geloven’ voorbeeldjes waar ik enorm van genoten heb.
Hap! Jerry zit in de bek van draak… De tanden van de draak zijn vlijmscherp en gelig. Jerry schijnt met zijn mobiel in het rond. En dan ontdekt hij iets bovenin, op de plek waar het vuur waarschijnlijk vandaan komt. Er borrelt iets achter in de keel. Het geeft licht. De sleutel! Die zit vast aan een soort pees.
Echt? Hoe weet de schrijver hoe het er in de bek van een draak uitziet? ;-)

Of dit stukje: “De mist trekt langzaam op en er komt een oude draaimolen tevoorschijn, met tientallen paarden die aan stangen zijn bevestigd. Het ene paard hangt iets hoger dan het andere. Sommige zien er niet meer zo mooi uit. De ogen van ieder dier zijn eruit gehaald. De bodem is bedekt met een dikke laag groen spul, dat lijkt op glibberig mos.” Brrrr, als dat maar goed gaat. Het is volgens mij niet alleen de spanning die goed opgebouwd wordt in het boek, ook combineert Michael verleden helemaal met het heden. Zoveel magische fantasie, met een trol, draak, heks en enge vogel, en toch zo van deze tijd! De vier kinderen hebben geen zaklamp meer nodig, ze gebruiken gewoon de licht-functie op hun mobiel.


Vragen
Ik eindig mijn mail aan Michael zo: Tegelijk heb ik ook wel wat vragen in mijn hoofd. Hartendal – Klavertjesplein… er komt een vervolg dat is mij wel duidelijk… dan iets met ruiten en schoppen? En, ik las over Zuidbaai, uit jouw serie de Bieb-bende. Komen de boekenseries ooit samen? Of slaat mijn fantasie nu op hol?
De schrijver reageert met: “Ja, mijn fantasie lijkt soms grenzeloos. Ik vind het zo heerlijk om fantasie in de verhalen kwijt te kunnen. Over dat vervolg... ik weet nog niet precies hoe dat eruit komt te zien. Hartendal ligt inderdaad in dezelfde wereld als Zuidbaai. Het Zilvergebergte ligt ertussen en helemaal aan de andere kant ligt dus Zuidbaai. Het Kwaad in de toren stamt ook af van het grote kwaad uit Zuidbaai. Hiermee probeer ik een soort brug te slaan tussen de series en nieuwe delen van die wereld te introduceren. In de Bieb-bende 10 wordt ook Hartendal en de toren van het Klavertjesplein genoemd!”
Dat belooft nog veel meer spannend leeswerk.


Wil je een gesigneerd boek van Michael Reefs? Dan kun je bestellen via de webwinkel van Stormsteen.
undefined
Het boek is ook verkrijgbaar bij de boekhandel en bijvoorbeeld bij Bol.com.