Gaaf voor Kinderen

The Happiness Museum in Denemarken

Denemarken scoort al jaren hoog op de wereldranglijst met de gelukkigste landen ter wereld. The Happiness Research Institute in Kopenhagen vond het tijd om een museum op te richten waar bezoekers meer te weten kunnen komen over die ogenschijnlijk ongrijpbare gemoedstoestand geluk.

Sinds de zomer van 2020 is aan de Admiralgade 19 in het centrum van Kopenhagen het eerste museum ter wereld over geluk. In The Happiness Museum krijgen bezoekers antwoord op vragen als ‘Hoe heeft het goede leven zich in de loop der tijd ontwikkeld?’ en ‘Kun je geluk echt meten? Zo ja, hoe dan?’.

Geld op de vloer en de vraag van The Matrix

In het museum krijgt de bezoeker onder meer inzicht in de geschiedenis van geluk, de anatomie van glimlachen en de vraag waarom Scandinavische landen de superkrachten van geluk zijn.

Het museum is interactief en bezoekers kunnen kleine experimenten uitvoeren met chocolade- en lichttherapie of gedachte-experimenten uitproberen via de 'experience machine'. Hoewel deze een aangename ervaring biedt, is het slechts een illusie in The Matrix-stijl. De vraag is of de bezoeker niet liever de echte wereld verkiest waar verlies, pijn en ongemak deel van uitmaken.

Op de vloer van het museum ligt een portemonnee waar contant geld in zit. Wat zal de bezoeker doen, laten liggen of meenemen? Onderzoeken van over de hele wereld van portemonnees met cash die zogenaamd zijn ‘verloren’ illustreren hoe men omgaat met dit fenomeen en of het geld uiteindelijk is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Verder worden er ook persoonlijke objecten tentoongesteld afkomstig vanuit de hele wereld, die herinneringen oproepen aan gelukkige momenten.

Meer informatie over het museum en over Denemarken lees je op Visitdenmark.com.

Foto: © The Happiness Museum