Lifestyle

Kriebel op je hoofd

Zodra ik meer dan één keer op mijn hoofd kriebel, duikt mijn moeder al op mijn hoofd. Zeker bij warm weer. Tot nu toe is de oorzaak van die jeuk, gelukkig, nooit hoofdluis geweest. Maar het is absoluut niet ondenkbaar, want na de lange zomervakantie is het vaak raak op scholen en wordt er relatief veel hoofdluis geconstateerd. De beestjes gaan niet mee in de koffer, maar door beperkte controle tijdens de vakantie wordt hoofdluis sneller verspreid. Een uitgebreid bericht van Prioderm legt meer uit over de hoofdluis: “Bij een hoofdluisbesmetting rennen ouders vaak in paniek naar de apotheek of drogist. Hoofdluis bestaat al eeuwenlang en kan iedereen overkomen. Het komt met name voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Jonge kinderen zitten met de hoofdjes vaak dicht bij elkaar, waardoor een hoofdluis gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd loopt. Hoofdluis komt alleen bij mensen voor en heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne. Het brengt geen ziekten over, maar kan wel veel ongemak veroorzaken, waaronder een vervelende jeuk.

Plastic tanden

Met een wekelijkse controle kan de verspreiding van hoofdluis worden voorkomen. De haren zijn het beste te controleren op hoofdluis met een kam met plastic tanden. Voor het verwijderen van hoofdluizen en (dode) neten (eitjes van de hoofdluis) zijn metalen tanden nodig. Op Prioderm.nl zijn handige kaminstructies te vinden. Is er hoofdluis in de klas of in de buurt geconstateerd dan is naast extra controleren met een kam ook bescherming mogelijk met een preventieve spray. Ook handig wanneer (nog) niet iedereen binnen het gezin besmet is. Prioderm Preventief is een milde spray op natuurlijke basis die op een eenvoudige manier minimaal zeven uur beschermt tegen hoofdluis. Prioderm Preventief heeft een neutrale geur en is kleurloos. Dagelijks te gebruiken in perioden van besmettingsgevaar, bijvoorbeeld wanneer in de buurt of in het gezin hoofdluis is geconstateerd. Een hoofdluisbestrijdings-product, zoals Prioderm lotion, mag niet gebruikt worden om hoofdluis te voorkomen bij de gezinsleden waarbij geen hoofdluis is geconstateerd. Prioderm Preventief is dan aan te raden om de gezinsleden die (nog) geen hoofdluis hebben extra te beschermen.” 

In de ‘productwijzer’ op de site wordt verteld welk product het beste bij welke situatie en behoeften past. Op deze website zijn ook instructiefilmpjes te vinden voor juist gebruik van de producten. De producten van Prioderm zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist en via prioderm.nl.

Is jouw buurt hoofdluisvrij?

Check www.luizenradar.nl voor de meest actuele informatie over hoofdluis en zie waar hoofdluis is geconstateerd in Nederland. Anoniem melding maken van een hoofdluisbesmetting kan ook via de Luizenradar. Op deze manier blijft de radar up-to-date en worden andere ouders en scholen op de hoogte gebracht, zodat ze eventuele voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.