Kinderboeken

Gelezen: De Bieb-bende De Vloek van de Ferox

Het is augustus. Dat kan heel veel betekenen, maar voor mij betekent dat in ieder geval ook: het nieuwe deel van De Bieb-bende verschijnt. Deel 8! De achtste maand.


Michael Reefs, de schrijver van de kinderboekenserie, kon mij al iets eerder het nieuwe boek toesturen. Wauw, wat een dik boek (448 pagina’s) en wat is de cover kleurrijk. Anders dan de voorgaande boeken. De voor- en achterkant van De Bieb-bende De Vloek van de Ferox laat vier personages én een blauw monster met op zijn rug de Man met de Bijl zien. Het ziet er spannend uit! Blij verrast ben ik, als ik het boek opensla en zie dat kinderboekenschrijven Michael Reefs het boek voor mij heeft gesigneerd.
Terugblik
Voor ik start in deel 8 van De Bieb-bende kijk de boektrailers van alle voorgaande boeken even terug. Zo zit ik weer snel in het verhaal en het is gewoon gaaf om de officiële boektrailers (nog eens) te bekijken. Check zelf maar… Dit is de trailer van De Toren van Enigma: http://www.debiebbende.nl/trailer/deel7/.
De boektrailer van De vloek van de Ferox is er nog niet, maar zal vast ook eerdaags op http://debiebbende.nl/info/ verschijnen. Op deze pagina op de website van De Bieb-bende kun je ook van ieder De Bieb-bende boek de eerste drie hoofdstukken lezen.
Dan ben je helemaal op de hoogte...
De Bieb-bende is:
Okay, ik heb alles over het zestal van De Bieb-bende weer op een rij en start met lezen in De Vloek van de Ferox. Fijn dat op de eerste leespagina nog ‘de legende van de Hemelrijders’ wordt herhaald en dat je via het dagboek van Valerie in drie pagina’s in vogelvlucht het verloop van de afgelopen maanden kunt lezen. In iedere maand beleeft De Bieb-bende namelijk een avontuur, wat ook voor één boek staat. Het is in totaal een twaalfdelige avonturenserie! Altijd staan de zes kinderen van De Bieb-bende centraal en proberen zij mysteries in het dorp Zuidbaai op te lossen. Zo belanden zij telkens in een bloedstollend avontuur, waarbij de Man met de Bijl, de geesten van de Hemelrijders en het bibliotheekgebouw telkens terugkomen. Plus, nog veel meer goede en kwade personages.


De Vloek van de Ferox
Ik kan heel veel over het boek vertellen, maar eigenlijk wil ik niet te diep on de inhoud ingaan. Je moet het echt zelf gaan lezen. Alleen dan kun je de magie van de Bieb-bende voelen.
Dus, heel in het kort:
Er wordt nog een staartje uit de verhaallijn van deel 7, waar Melanie in juli gevaar liep doordat de Kwade Machten haar in hun greep hadden, opgelost. En dan vinden de kinderen een hanger van een oud standbeeld. Die hanger gaat voor hun ogen gloeien en dat betekent dus… een nieuw avontuur. Een verhaallijn waarbij George Hill (de Man met de Bijl) én Angelique opduiken. Wat voor extra spanning zorgt – naast de beeldende manier van schrijven – zijn de verschillende verhaallijnen. De kinderen hebben soms zelf, of met elkaar, een strijd uit te vechten. Dit in combinatie met de het augustus-verhaal waarin de Man met de Bijl de vloek over zijn schip wil verbreken om zo de sterke eigenschappen van de kinderen af te nemen, maakt het zo spannend dat je haast gaat nagelbijten (spreekwoordelijk dan, want onze tiener is daar juist mee gestopt).


De vloek
Aan het eind van het avontuur wordt het helemaal duidelijk wat de vloek over het schip van George Hill is. En… die vloek wordt verbroken en daarmee is De Bieb-bende dood. Wat een cliffhanger in het boek!
Tenminste, dat wil Michael Reefs ons doen geloven. Terwijl we weten dat er nog vier boeken in de serie gaan volgen.
In het nawoord van de schrijver bekent hij dan ook: “Het schrijven van een spannende cliffhanger is niet makkelijk. Ik heb vaak over dit moment nagedacht. Hoe ga ik dat aanpakken?”
En: “Dat vind ik zo fijn aan de Bieb-bende, het draait allang niet meer allen maar om de kinderen… welke dingen gaan er veranderen zodra Angelique burgemeester is? Zal George zijn plan kunnen voltooien? Maar de belangrijkste vraag blijft natuurlijk: wat gebeurt er nu met de Bieb-bendeleden nu ze dood zijn?”
Deel 9
Na die toch wel onverwachtse cliffhanger kun je in het boek zien hoe deel 9 in de serie heet: Helden van de nacht. Het is ook al duidelijk dat de schrijver dit verhaal al heeft geschreven. En toch… moeten we wachten tot volgend jaar om dit avontuur in de maand september te lezen.


Blogtour
Voor deel 8 De Bieb-bende De Vloek van de Ferox bedacht schrijver Michael Reefs dat het een leuk idee is om een blogtour te doen. Ik vind dat ook goed en origineel idee en koos er daarom voor om mee te doen. Het maakte het voor mij misschien wel niets iets lastiger om de review een andere insteek te geven. Want op 1/7 ging Kwante in Wonderland, en Connies Boekkies (9/7) mij voor. Op 17/7 – Fantasywereld.nl; 1/8 – Graag Gelezen en nu is het dus de beurt aan Gaaf voor Kinderen.
Hierna geef ik het blogtour-stokjes door aan Mustreads or Not (14/8) en Kinderboekenjuf.nl (21/8).
Besprekingen van de andere delen in De Bieb-bende-serie:
De Bieb-bende 1: De legende van de Hemelrijders
De Bieb-bende 2: Duister Carnaval
De Bieb-bende 3: De Tijdwachter
De Bieb-bende 4: Schim van het Kwaad
De Bieb-bende 5: De Schatbewaarders
De Bieb-bende 6: Het Middernachtscircus
De Bieb-bende 7: De Toren van Enigma

Ik heb ook van dit boek in de serie De Bieb-bende genoten. Het is spannend, beeldend beschreven, mysterieus en zeer geschikt voor tieners. Zoals ik van Michael Reefs en De Bieb-bend gewend ben is het méér dan een boek. Er speelt zich namelijk ook nog een hele online wereld af - te bereiken via moderne QR-codes, de app en de website - waarbij je meer over personages en locaties kunt lezen. Na iedere 5 hoofdstukken staat er een pagina met QR-code (of nummerscan) en 'lees online meer over'. Het is nu nog begin augustus en De Vloek van de Ferox heeft een recente release, maar helaas doen die codes en nieuwe app het nog niet. Bij navraag blijkt dat de schrijver er nog heel druk mee bezig is. Die extra's aan het boek zullen eerdaags te lezen zijn en daar kijk ik naar uit. 

Wil je het boek, of een ander deel uit de serie, kopen? Klik dan hier.