Lifestyle

Veilig internetgebruik

alt

Het onderwijs kan nog maar moeilijk zonder het internet. En waarom zouden ze dit ook willen? Het internet is een onuitputtelijke bron van informatie en kinderen maken dan ook dagelijks gebruik van websites zoals YouTube en Wikipedia om aan informatie te komen. Ze onderhouden contact met elkaar door middel van Hyves, Facebooken en Skype. Het zorgt ervoor dat hun wereld op informatiegebied stukken groter is dan die van kinderen van bijvoorbeeld twintig jaar geleden. Helaas brengt het internet ook een aantal ‘gevaren’ met zich mee. Vandaar een aantal praktische tips die ouders aan hun kinderen mee kunnen geven.

Gebruik een virusscanner

Dit is natuurlijk een opendeur maar op jonge leeftijd zijn kinderen zich meestal niet bewust van hetgeen waar ze op klikken. Daarom is het goed om de omgeving waarbinnen zij zich omgeven te beschermen doormiddel van een antivirus programma. Dit geldt voor zowel PC, Mac als mobiele apparaten zoals tablet en smartphone.

alt

Backuppen

Dit is eigenlijk een tip die zowel voor volwassen als kinderen geldt, zorg ervoor dat je altijd een backup maakt van belangrijke bestanden. De computer kan zomaar op een dag vastlopen wanneer je dan geen back-up hebt zul je waarschijnlijk al je gegevens kwijt zijn.

Wees kritisch

Leer kinderen om kritisch om te gaan met de informatie die ze vinden. Natuurlijk zal de meeste informatie geschreven zijn door mensen met goede bedoelingen maar ondanks dat blijft het gevaar op onjuiste informatie groot. Leer kinderen om niet zomaar alles aan te nemen en meerdere bronnen te raadplegen.

Social media

Leer kinderen dat wat ze delen op social media door verschillende mensen gelezen wordt. Dat ze dus moeten opletten wat ze delen want wanneer het eenmaal geplaatst is kan het voorgoed op het internet blijven staan. Accepteer ook niet iedereen zomaar als vriend en let goed op hoe privacyinstellingen ingesteld staan.

Natuurlijk blijft het internet een mooie plaats voor kinderen om te leren en te ontdekken. Met deze tips zijn ze alleen wat beter weerbaar tegen negatieve invloeden.

Meer informatie: Kaspersky Lab